Ki ne dobd a száraz kenyeret: itt van pár filléres recept

Mivel a tipikus karácsonyi ételekhez (halászlé, töltött káposzta, stb.) mindenki eszik kenyeret, a karácsonyi ünnepek után a legtöbb háztartásban rengeteg marad meg belőle, amit aztán kidobnak a szemétbe.  Mivel utálom a pazarlást, most mutatok néhány receptet, amit szikkadt kenyérből lehet készíteni, hogy véletlenül se a kukában landoljon a megmaradt ennivaló.

bread.jpg

Kenyérleves


Hozzávalók:

  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 25 dkg száraz kenyér lereszelve (vagy zsemlemorzsa)
  • 2 l tej
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • fűszerkömény ízlés szerint
  • delikát ízlés szerint
  • 1 ek vaj

Elkészítés:
A vajon üvegesre pároljuk az apró kockákra vágott hagymát,hozzáadjuk a kenyérmorzsát, és egy kicsit megpirítjuk.Ezután felengedjük a tejjel, összeforraljuk. Ha túl sűrű, adunk hozzá még tejet.A végén ízlés szerint fűszerezzük.

Zöldfűszeres ropogós rudak:


Hozzávalók:

  • 4-6 szelet szikkadt kenyér
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • 2 evőkanál  étolaj
  • 1 teáskanál rozmaring
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • őrölt bors
  • 1 teáskanál pirospaprika

Elkészítés:
A kenyérszeletek héját tetszés szerint levágjuk, majd a belüket ujjnyi csíkokra szeleteljük. Az olvasztott vajat és az étolajat egy serpenyőben felforrósítjuk, és a kenyércsíkokat ropogósra sütjük benne. Ha már ropogósra sültek,  a rudakat papírtörlőn leitatjuk, majd megszórjuk a zöldfűszerekkel, a sóval, a borssal és a pirospaprikával. Tökéletes sörkorcsolya, vagy szilveszteri ropogtatnivaló.

Spenótos kenyérgombóc


Hozzávalók:

  • 15 dkg szikkadt kenyér
  • 1,5 dl húsleves alaplé
  • 2 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 75 dkg spenót
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál reszelt trappista sajt
  • bors
  • szerecsendió ízlés szerint

Elkészítés:
A szikkadt kenyeret apróra vágjuk, és a forró húslevessel leöntjük. A vörös- és a fokhagymát apróra vágjuk, a forró vajon puhára pároljuk, majd hagyjuk kihűlni. A spenótot közepesen finomra aprítjuk, és egy kis olajon megfonnyasztjuk. Miután a  kenyeret kinyomkodtuk, a spenóttal, a hagymával, a fokhagymával, a tojással, a tojássárgájával, a liszttel, a sajttal, sóval, borssal és a szerecsendióval összekeverjük. A masszából gombócokat készítünk, végül forró sós vízben körülbelül 8-10 perc alatt megfőzzük. Nagyon jól illik hozzá a paradicsomos, vagy sajtos-tejszínes mártás is.