Ki ne dobd a száraz kenyeret: itt van pár filléres recept
Mivel a tipikus karácsonyi ételekhez (halászlé, töltött káposzta, stb.) mindenki eszik kenyeret, a karácsonyi ünnepek után a legtöbb háztartásban rengeteg marad meg belőle, amit aztán kidobnak a szemétbe. Mivel utálom a pazarlást, most mutatok néhány receptet, amit szikkadt kenyérből lehet készíteni, hogy véletlenül se a kukában landoljon a megmaradt ennivaló.
Kenyérleves
Hozzávalók:
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 25 dkg száraz kenyér lereszelve (vagy zsemlemorzsa)
- 2 l tej
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- fűszerkömény ízlés szerint
- delikát ízlés szerint
- 1 ek vaj
Elkészítés:
A vajon üvegesre pároljuk az apró kockákra vágott hagymát,hozzáadjuk a kenyérmorzsát, és egy kicsit megpirítjuk.Ezután felengedjük a tejjel, összeforraljuk. Ha túl sűrű, adunk hozzá még tejet.A végén ízlés szerint fűszerezzük.
Zöldfűszeres ropogós rudak:
Hozzávalók:
- 4-6 szelet szikkadt kenyér
- 2 evőkanál olvasztott vaj
- 2 evőkanál étolaj
- 1 teáskanál rozmaring
- 1 teáskanál kakukkfű
- só
- őrölt bors
- 1 teáskanál pirospaprika
Elkészítés:
A kenyérszeletek héját tetszés szerint levágjuk, majd a belüket ujjnyi csíkokra szeleteljük. Az olvasztott vajat és az étolajat egy serpenyőben felforrósítjuk, és a kenyércsíkokat ropogósra sütjük benne. Ha már ropogósra sültek, a rudakat papírtörlőn leitatjuk, majd megszórjuk a zöldfűszerekkel, a sóval, a borssal és a pirospaprikával. Tökéletes sörkorcsolya, vagy szilveszteri ropogtatnivaló.
Spenótos kenyérgombóc
Hozzávalók:
- 15 dkg szikkadt kenyér
- 1,5 dl húsleves alaplé
- 2 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál vaj
- 75 dkg spenót
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál liszt
- 4 evőkanál reszelt trappista sajt
- só
- bors
- szerecsendió ízlés szerint
Elkészítés:
A szikkadt kenyeret apróra vágjuk, és a forró húslevessel leöntjük. A vörös- és a fokhagymát apróra vágjuk, a forró vajon puhára pároljuk, majd hagyjuk kihűlni. A spenótot közepesen finomra aprítjuk, és egy kis olajon megfonnyasztjuk. Miután a kenyeret kinyomkodtuk, a spenóttal, a hagymával, a fokhagymával, a tojással, a tojássárgájával, a liszttel, a sajttal, sóval, borssal és a szerecsendióval összekeverjük. A masszából gombócokat készítünk, végül forró sós vízben körülbelül 8-10 perc alatt megfőzzük. Nagyon jól illik hozzá a paradicsomos, vagy sajtos-tejszínes mártás is.