Készíts majonézt otthon, fillérekből

A hétvégi kerti partin ti is szívesen falatoznátok egy finom kis majonézes krumplisalit? Hát felejtsétek el, hogy bolti majonézt tesztek a krumplira! Mutatom, hogyan készíthettek otthon sokkal finomabb majonézt. A hozzávalókért pedig valószínűleg még a boltba sem kell majd elmennetek.

spuri_majo.jpg

Mi kell hozzá?

  • 2 tojássárgája
  • 2 dl olaj
  • 1 teáskanál mustár
  • 2 teáskanál cukor
  • Bors
  • Ecet

Hogyan kell csinálni?

A két tojássárgáját tegyük egy nagyobb keverőtálba, és adjunk hozzá egy teáskanál mustárt. Ez a lépés legyen az első, mert így könnyebben felveszi majd a tojás az olajat.  Vagyis, ha elkevertük  a mustárt mehet a sárgájába az olaj, de először szinte csak egy cseppet adjunk hozzá, keverjük el, majd fokozatosan növeljük az olajadagok méretét, egészen addig, amíg a 2dl olajat el nem kevertük.

Ezzel már készen is van a majonéz alapja, mehet is bele ízlés szerint a cukor, a só, a bors és egy kevés ecet is. (Ecet helyett lehet akár citromlevet is használni)  A krumplisalit én úgy szeretem, ha jó sok rajta az öntet, ezért a majonézt ilyenkor még felturbózom egy kis tejföllel is. Próbáljátok ki ti is, nem fogjátok megbánni.