2 szuperolcsó hagyományos édesség a karácsonyi asztalra
Ha az ajándékvásárlás már kiürítette a pénztárcádat, spórolj egy kicsit a süteményeken. Nem kell feltétlenül a legdrágább süteményeket odavarázsolnod a karácsonyi asztalra, itt van néhány tuti recept, ami ízleni fog a családnak, és az alapanyagokért sem kell sokat fizetned a pénztárnál.
Mákos bejgli tojás nélkül
Hozzávalók:
- 20 dkg cukor
- 1 kg liszt
- fél kiló margarin
- 2 dkg élesztő
- csipet só
- pár evőkanál tejföl
- 1-2 teáskanál rum vagy rumaroma
Nincs karácsony bejgli nélkül. Itt a hagyományos ünnepi édesség spórolós változata: keverd össze a lisztet, a margarint és az élesztőt, majd add hozzá a cukrot, a sót, a rumaromát és a tejfölt. Gyúrd össze a tésztát, válaszd négy részre, majd hagyd pihenni egy éjszakára. Nyújtsd ki a tésztát, majd kend rá a diós vagy mákos tölteléket. A tekercsek tetejére tegyél tojássárgáját, majd melegítsd elő a sütőt, és süsd 50-60 percig.
A töltelék:
A mákos bejglihez szükséged lesz 9 dl tejre, 45 dkg cukorra, 3 vaníliás cukorra és 120 dkg őrölt mákra. Főzd össze a hozzávalókat, amíg sűrűvé nem válik a töltelék, majd ha kicsit kihűlt, simítsd el a tölteléket a tésztán.
Egyszerű filléres kuglóf
- Hozzávalók:
- 4 tojás
- 20 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 dl olaj
- 1 dl tej
- 20 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 2 evőkanál kakaópor
A tojássárgáját keverd össze a sima és a vaníliás cukorral, öntsd hozzá az olajat, a tejet, a sütőport és a lisztet. A tojásfehérjét verd fel, amíg könnyű, habos állagú nem lesz, majd óvatosan forgasd bele a tésztába, és öntsd bele a massza kétharmadát liszttel és vajjal kikent sütőformába. A maradék tésztához add hozzá a kakaóport, majd öntsd a tészta felszínére. Előmelegített sütőben süssük 50 percig.