Készíts mécsest házilag fillérekből

Semmi kedved a tömeghez a boltokban, ráadásul dühít, hogy egy csomó pénzt költhetsz gyertyákra az ünnepek alatt? Spórold meg a sorban állást és készítsd el magad. Csupán néhány filléres kanócot kell hozzá beszerezned.
mecses.jpg
Első lépésként gyűjtsd össze a lakásban található felesleges gyertyákat. Csoportosítsd őket színek szerint, mivel egyszerre nem tudod majd felolvasztani. Keress egy nagyobb edényt, töltsd meg vízzel és melegítsd fel. Ha egyszínű viasszal dolgozol, a gyertyákat vágókéssel szeleteld apró darabokra, majd tedd egy kisebb edénybe vagy konzervdobozba. A viaszdarabokkal teli edényt tedd bele a forrásban levő vízbe, majd várd meg, hogy folyékonnyá váljon. Különböző színek esetén ismételd meg ezt a lépést. Semmiképp se olvaszd a viaszt közvetlenül a láng felett, mivel felgyulladhat.  

Szerezz be talpas kanócokat a közeli hobby boltból. Ha esetleg félretettél megüresedett teamécseseket, fém tartójukat felhasználhatod. Helyezd a kanóc talpát a fém tartóba, a másik végét rögzítsd középen egy pálcikához, hogy ne essen majd bele a forró viaszba. Öntsd rá a viaszt, majd hagyd megszilárdulni legalább egy napig.

Ha nagyobb gyertyákat szeretnél készíteni a mécsestartóba, kiöntőformaként használhatsz tejes kartont, vagy tejfölös dobozt, attól függően, hogy milyen formát szeretnél. Középen lyukaszd ki a doboz alját és húzd át rajta a kanócot. A végét rögzítsd a pálcikán, ügyelve rá, hogy ne mozduljon el. Öntsd bele a megolvadt viaszt, majd ha megszilárdult, távolítsd el körülötte a papírt és vágd le a kanóc felesleges részét.

Egy kis segítség, ha elakadnál:

Ha már belejöttél a gyertyaöntésbe, később otthonra is készíthetsz egy kis asztali hangulatvilágítást. Gyertyatartóként felhasználhatsz üvegpoharakat, vagy a régi csészekészlet túlélő darabjait. A hobby boltokban be tudsz szerezni színezéket és illatosító anyagokat, bár ezek pótolhatóak illóolajokkal és egy-egy szelet színes zsírkrétával, melyet a viaszhoz keverhetsz. Ha már beolvasztottad a teljes maradék gyertyakészletet, vásárolhatsz viasztömböket, ez még mindig sokkal olcsóbb a készen kapható gyertyáknál.