Tuti recept: házi fűszeres vaj

Ha már nagyon unod a bolti vajat, akkor inkább csináld magad otthon. Így legalább tudod, hogy biztosan nem tartalmaz majd semmi egészségtelen adalékanyagot. Ráadásul olcsó és egyszerű is.

butter_1.jpg

Semmi más nem kell hozzá, csak tejszín, fűszerek és robotgép, a legjobb, ha zsíros házi tejszínt használsz. Meg lehet venni boltban is persze, de a házival garantáltan finomabb.

A szobahőmérsékletű tejszínt addig kell a robotgéppel verni, amíg ki nem csapódik belőle a zsír. Ne ijedj meg, ha először hab lesz belőle, folytasd addig, amíg az író (a vaj készítése során keletkező melléktermék) és a vaj teljesen szét nem válik. Miután leöntötted az írót, a vajat kevés hideg vízzel meg kell locsolni, majd tovább kell keverni. Ezt egészen addig kell csinálni, amíg a lecsepegtetett víz teljesen tiszta nem lesz.

Ezt követően ízlés szerint fűszerezhető a vaj. Sót mindenképpen érdemes beletenni, de nagyon finom zöldfűszerekkel ízesítve is. Fél liter tejszínből körülbelül 150 g vaj lesz.