Tuti recept: házi fűszeres vaj
Ha már nagyon unod a bolti vajat, akkor inkább csináld magad otthon. Így legalább tudod, hogy biztosan nem tartalmaz majd semmi egészségtelen adalékanyagot. Ráadásul olcsó és egyszerű is.
Semmi más nem kell hozzá, csak tejszín, fűszerek és robotgép, a legjobb, ha zsíros házi tejszínt használsz. Meg lehet venni boltban is persze, de a házival garantáltan finomabb.
A szobahőmérsékletű tejszínt addig kell a robotgéppel verni, amíg ki nem csapódik belőle a zsír. Ne ijedj meg, ha először hab lesz belőle, folytasd addig, amíg az író (a vaj készítése során keletkező melléktermék) és a vaj teljesen szét nem válik. Miután leöntötted az írót, a vajat kevés hideg vízzel meg kell locsolni, majd tovább kell keverni. Ezt egészen addig kell csinálni, amíg a lecsepegtetett víz teljesen tiszta nem lesz.
Ezt követően ízlés szerint fűszerezhető a vaj. Sót mindenképpen érdemes beletenni, de nagyon finom zöldfűszerekkel ízesítve is. Fél liter tejszínből körülbelül 150 g vaj lesz.