Filléres recept: ilyen könnyen készíthetsz otthon ricottát!

Tejsavó, citromlé, só, és fél óra – csupán ennyi kell a házi ricottához, ami akár magában, akár zöldfűszerekkel ízesítve fogyasztható szendvicsfeltétként, tésztaszószokban, pizzafeltétként, de még lasagnéban is megállja a helyét.

Sőt, nem csak sósan, hanem édesen is fogyasztható, édességekben, fagylaltokban, süteményekben, illetve sajttortákban is felhasználhatjuk.

ricottacheese_1.jpg

A tejsavó a tejtermékek gyártása során visszamaradó, ugyanakkor kiválóan hasznosítható anyag. Többek között jó emésztési problémákra, bőrpanaszokra, illetve méregtelenítés idején is hatásos.

A tejsavó lehet édes és savanyú is, édes tejsavóról akkor beszélünk, amikor a tejbe enzimes oltóanyagot tesznek. Ez a recept édes alvasztású sajtok elkészítése után visszamaradt savóval hatékonyabban működik.

Ha nem akarunk otthon sajtot készíteni, tejboltban is vásárolhatunk savót, vagy előállíthatjuk másképpen is. A felforrósított friss, zsíros tejben elkeverünk három rész írót, vagy egy élőflórás natúr joghurtot. 4-5 órán keresztül állni hagyjuk, majd az összeállt joghurt tetejéről leszedjük a tejsavót, és így még házi joghurt is lesz otthon a ricotta mellett.

A ricotta jelentése "újrafőzött", amelyben már benne van a készítési eljárás is, ugyanis a kicsapódott tejsavót fel kell főzni, majd citromlevet, vagy citromsavat kell hozzáadni. Egy liter tejsavóhoz egy kávéskanálnyi só, illetve egy kávéskanálnyi citromsav, vagy körülbelül 40-45 ml citromlé szükséges.  Ezt követően óvatosan kell kavarni, és ha már láthatóan kezdenek összeállni a fehérjeszemcsék, akkor át lehet szűrni egy nagyobb méretű, sűrű szöveten. Miután lecsepegett, készen is van.