A tavasz slágere: limonádé bodzából és akácból

Egy régebbi posztomban már foglalkoztam azzal, milyen sokat spórolhatunk, ha nyitott szemmel járjuk a természetet. Nos, éppen mostanában borultak virágba az akác és bodzafák, így itt az ideje kimenni a természetbe, teleszedni a kosarunkat és isteni limonádét/szörpöt készíteni virágjaikból. Mutatom, hogyan.

limonade_800px.jpg

Akácszörp, tartósítószerek nélkül

Hozzávalók:

  • Akácvirág
  • 1 db citrom
  • 1 kg kristálycukor
  • 1 l víz
  • Befőttesüveg

Elkészítés:

  1. A virágokat lehúzzuk a szárról, majd telitöltjük velük a befőttesüveget
  2. Az üvegbe 6-7 karika citromot is teszünk
  3. A kristálycukorból és vízből forralással szirupot készítünk
  4. A kihűlt sziruppal teletöltjük az előkészített befőttesüveget
  5. A befőttesüveget egy tányérral lefedve kb. 3 napig –időnként megkeverve - állni hagyjuk
  6. Három nap után a kész szörpöt leszűrjük, üvegbe töltjük és lezárjuk. A szörpöt hűtőben tartsuk.

Bodzalimonádé, szintén csak természetesen

Hozzávalók:

  • 12 fej bodzavirág
  • 3 db citrom
  • 5 evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
  • 1 db nagy (5 literes) befőttesüveg

Elkészítés:

  1. Nagyon egyszerű, dobj be mindent a nagy befőttesüvegbe (a citromokat persze vágd karikára, de bele is facsarhatod), majd várj minimum 1 napot. Leszűrés után tegyük  hűtőbe, bő egy hétig fogyasztható. Ha már unod a sima bodzalimonádét, feldobhatod a cuccot friss, reszelt gyömbérrel is.