Mizuna, pak choi: filléres távol-keleti receptek

Ezeket főzd áprilisban

Még csütörtökön írt arról Spurman, hogy mikor, mit érdemes venni a piacon. Bár a nagy zöldség-gyümölcs naptár szerint az igazi nagy robbanásra májusig még várni kell, viszont már áprilisban is igen kegyes lesz hozzánk a természet. Jellemzően ezek a növények érnek be áprilisban:

endívia; fejes saláta; hónapos retek; karalábé; kínai kel; lestyán; madársaláta; mizuna; pak choi; petrezselyem-zöld; radiccio; rukola; spenót; zöldborsó

Ne feledjétek, többnyire a szezonális zöldségek, gyümölcsök a legolcsóbbak!

Éppen ezért Spurina ezúttal két olyan salátaféléhez ad nektek néhány tuti receptet az áprilisi felhozatalból, amelyeket itthon csak kevesen ismernek. Pedig ma már sok piacon elérhető a MIZUNA és a PAK CHOI is.

pak_choi_768px.jpg

De ne ijedjetek meg az olyan hozzávalóktól sem, mint például a mirin, a szójaszósz, a rizsecet vagy éppen a halszósz. Ezeket ugyanis ma már szinte bármelyik hipermarket polcain megtalálhatjuk. Ráadásul egy-egy üveg rengeteg adag étel megfőzéséhez elég, tehát meg sem növelik nagyon a költségvetést.

Párolt mizuna fokhagymás-gyömbéres mártásban

Hozzávalók:

  • 1/2 kg mizuna (pak choi is jó)
  • 70 ml húsleves alaplé/víz
  • 2 ek növényi olaj
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek mirin (rizsecet)
  • 1 ek kukorica keményítő
  • 1 ek friss gyömbér (hámozva, reszelve)
  • 2 ek zúzott fokhagyma

Elkészítés:

  1. Egy edényben keverd el jól az alaplevet, a szójaszószt, a mirint és a keményítőt.
  2. A serpenyőben forrósítsd fel az olajat.
  3. Add hozzá a gyömbért és a fokhagymát; párold meg.
  4. Jöhetnek a zöldek; fonnyaszd meg a leveleket.
  5. Végezetül öntsd bele az előre kikevert folyadékot; főzd egy-két percig.
  6. Rizzsel tálald.

Kókusztejes pak choi leves

Hozzávalók:

  • 4 dl kókusztej
  • 1 db magozott chili
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 cm friss gyömbér
  • 30 dkg pak choi
  • 1 db sárgarépa
  • 3 db shiitake gomba
  • 5 g üvegtészta
  • 1 evőkanál gombaszósz
  • 1 evőkanál sötét szójaszósz
  • 3 evőkanál halszósz
  • 1/2 lime leve
  • 2 evőkanál szelt bazsalikomlevél
  • csipet só, bors
  • 2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj

Elkészítés:

  1. Az olívaolajon pirítsd üvegesre a vöröshagymát, majd add hozzá a chilit, a fokhagymát, a gyömbért, a sárgarépát. Ezt mind keverd jól össze és pirítsd meg.
  2. Add hozzá a gombát és a pak choi-t és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje.
  3. Ízesítsd tört borssal, gomba-, szója- és halszósszal.
  4. Közepes lángon főzd, majd ha kezd forrni, add hozzá a kókusztejet, a lime levét és a bazsalikomot, valamint az üvegtésztát, majd forrald össze.

Jó Étvágyat Spurcikáim!