Így tárold a tojásaidat: nem csak a rezsid fog csökkenni

Te mindig hűtőben tárolod a tojásokat? Nem biztos, hogy jól teszed. A tojások jelentős része már eleve fertőtlenítve érkezik a boltokba, így ezeknél a szalmonellafertőzés veszélye is minimális, ráadásul az Európai Unióban tenyésztett tyúkok jó részét beoltják a veszélyes kórokozó ellen. egg.jpg

Mégis, hogyan tároljuk a tojásainkat?


A tárolás szempontjából kétféle tojást különböztethetünk meg:

  • Az egyik a korábban (szállításkor vagy az üzletben) már hűtve tárolt tojások, amelyek általában a boltok polcain is hűtve találhatóak meg, vagy amelyeket már a szállításkor is hűtötték. Lényeges, hogy minél messzebbről jutott a bolt polcaira az áru, annál nagyobb az esélye annak, hogy a szállítás során hűtve tárolták, emiatt a külföldről származó tojás szinte biztosan hűtés után került a boltba. Az ilyen termékeket érdemes hűtve tárolni otthon is.
  • Azokat a tojásokat, amelyek nem estek át hűtésen korábban, érdemesebb inkább a lakásban egy hűvösebb, száraz helyen tárolni. A piacon, vagy egyenesen a termelőtől vett tojások tipikusan olyanok, amelyek nem igényelnek hűtést. Mivel ezeket korábban sem hűtötték le, ezért nyugodtan tárolhatjuk szobahőmérsékleten. Az ilyen tojások egyébként gyakran nagyobbak, vastagabb a héjuk, finomabbak és még táplálóbbak is!

Persze vásárláskor nem árt szem előtt tartani a tojásvásárlás aranyszabályait:

  • Ha büdös az áru, ne vegyük meg
  • Megbízható forrásból származó terméket vegyünk
  • Mindig nézzük meg, hogy van-e törött, vagy repedt héjú tojás a dobozban


Fontos kiemelni azt, hogy a kánikula időszakában (mivel nehezen találunk majd hűvös helyet a lakásban) érdemes minden tojást a hűtőben tartani. Persze nem csak az egészségünk megőrzése miatt fontos betartani az élelmiszer tárolási szabályokat, hanem az árammal és a hűtőben található hellyel is spórolhatunk, ha a fentiek betartásával tároljuk a tojásainkat.