Filléres házi praktikák, ha leégtél a napon

A hétvégén igazi kánikula lehet, ne feledkezzetek el védekezni a tűző nap ellen! Ám, ha mégis megtörténne a baj, akkor se búslakodjatok, mert ma összegyűjtöttem nektek a legjobb házi praktikákat, amivel enyhíthetitek a napégés fájó tüneteit.
spurman_napeges.jpg

Víz

Napégéskor a legfontosabb, hogy szervezetünket belsőleg is támogassuk. Pótoljuk a folyadékhiányt, igyunk sok vizet ilyenkor, vagy együnk lédús gyümölcsöket.

Kamillás testpermet

Főzzünk egy csészényi erős kamillateát, majd hagyjuk kihűlni és tegyük a hűtőszekrénybe fél órára. Amikor a főzet kellőképpen lehűlt, töltsük szórófejes flakonba és ezzel permetezzük be a leégett bőrfelületet, akár egy nap többször is.

Szódabikarbónás fürdő

Hűvösebb kád fürdővízbe tegyünk pár evőkanál szódabikarbónát, majd ebben áztassuk magunkat 15-20 percig. Ennél tovább ne maradjunk a vízben, mert kiszáradhat a bőrünk. Miután kijöttünk a vízből, ne használjunk törölközőt, mert azzal csak letörölnénk a szódabikarbónát, hagyjuk csak a levegőre a dolgot.

Teafilter

Ha csak kisebb részen kapott meg a nap, esetleg az érzékenyebb, szem körüli bőr pirosodott be, segíthet a teafilter. Fekete vagy zöld teát tartalmazó filtereket válassz, áztasd annyi hideg vízbe, amennyit felszívnak, és a nedves párnákat tedd a fájó felületre.

Gyömbér

Tegyünk egy kiskanál porított gyömbért egy deciliter melegebb vízbe, majd keverjük el és mártsunk bele egy vattapamacsot és azt helyezzük a fájó felületre. A gyömbér vérbőséget okoz, és fájdalomcsillapító hatással bír.

+1 Mangóvaj krém

Házilag is készíthetünk mangóvaj krémet, ami rendkívül jó bőrvédő és hidratáló hatással bír. A hozzávalók ma már a legtöbb gyógynövényboltban beszerezhetőek és ráadásul napozás előtt is megvédenek a káros UV sugaraktól.

Hozzávalók:

Elkészítés:

Gőz felett olvasszuk fel a mangóvajat, majd adjuk hozzá a többi alapanyagot és keverjük addig, amíg sima homogén keveréket kapunk. Az elkészült krém hűvös helyen hamar megszilárdul, de a napra kitéve gyorsan kenhetővé válik. A házi mangóvajas krémet használjuk napozás előtt és után is!