Vajon átvészelték a szobanövények a napmentes időszakot?

Tuti tipp, hogy kiderüljön él-e még

Télen nemcsak a kültéri növények, a szobanövények jó része is "téli pihenőre" megy. Nem minden szobanövény ilyen, van, amelyik már soha nem is tér magához. Most mutatok egy trükköt, amivel eldöntheted, hogy él-e még a növényed. shutterstock_240422833.jpg

A legegyszerűbb teszt, hogy finoman megfogod a növény levelének végét és lassan felhajtod a levél tövéig. Ha rugalmas marad, akkor még él a növény és érdemes róla továbbra is gondoskodni. Ha viszont egy kisebb mozdulattól eltörik és a belseje jól észrevehetően száraz, akkor az a levél már biztos, hogy elpusztult, de lehet, hogy az egész növény elhalt. 

A másik módszer főleg faféléknél hasznos. A vizsgálatot a legfelső ágnál kell kezdeni. Egy késsel vagy körömmel vakargasd meg a növény ágát a tövénél. Ha azt látod, hogy világos, még élő az ág, akkor nincs probléma. Ha viszont elhalt, akkor érdemes a növény ágain lefele haladni. Ilyenkor ugyanis sokszor előfordul, hogy csak a növény alsóbb részei vészelték át a telet, amit újjá lehet éleszteni, ehhez viszont a fenti rész eltávolítására van szükség. Erről későbbi posztomban írok majd nektek.