Így nyiss ki egy durván beszorult befőttes üveget
Legyen szó házi készítésű lekvárokról, befőttekről, vagy bolti szószokról, savanyúságokról, gyakran fordul elő, hogy a fedél olyan durván rászorul a befőttesüveg nyakára, hogy ember legyen a talpán, aki megbirkózik vele. Vannak azonban praktikák, amelyekkel a leggyengébbek is könnyen boldogulhatnak.
Nagyon fontos például, hogy a kezünk sose legyen nedves-izzadt, ha pedig mégis, akkor inkább használjunk folpackot, esetleg gumikesztyűt. Ha így sem megy, lehet próbálkozni egy fakanállal is – ütögessük óvatosan a fedőt, ezzel némi levegő juthat az üvegbe, így megszűnik a vákuum. Ha pedig ez se elég, akkor állítsuk az üveget kb. fél percre fejjel lefelé 3 ujjnyi forró vízbe, ezzel a megoldással is jó esélyünk van, hogy megnyerjük a vákuum ellen folytatott harcot.
Íme egy videó arról, hogyan kell(ene) csinálni; és ne feledjétek, a kidobott kajánál nincs nagyobb pazarlás: