Ilyen egyszerűen nyerhetsz ki aranyat az elromlott számítógépedből

Korábban már írtam nektek arról, hogy egy tonnányi mobiltelefonból akár 300 gramm arany is kinyerhető. Nos, egy számítógépet sem kell egyből a szelektívhez vinni; felmérések szerint készülékenként akár 0,5-2 gramm arany is előfordul bennük. Na persze ezúttal sem ebből fogtok meggazdagodni, de néhány percnyi bíbelődést igazán megér a méregdrága nemesfém.

Azt persze még mindjárt az elején érdemes leszögezni, hogy mivel az elektronikai hulladékok nem egyformák, így nincs univerzális módszer, amellyel a nemesfémek kinyerhetőek belőlük. Ettől függetlenül a legtöbb számítógépben vannak könnyedén felismerhető, aranyból készült alkatrészek, amelyek hiperkönnyen eltávolíthatók. Az alábbi videókban mutatom, mit és hol kell keresnetek.

A veszélyesebb kemikáliákkal azért óvatosan! Bőrrel érintkezve, belélegezve ugyanis nagyon komoly sérüléseket is okozhatnak! Az esetleges tűz- és robbanásveszélyről már nem is beszélve. Ha pedig nem akartok a beolvasztással bajlódni, gyűjtsétek a készülékekből kinyert aranyat egy befőttesüvegben, majd ha már nagyobb mennyiség összegyűlt, vigyétek el egy ékszerészhez.

Aranyújrahasznosításra fel, spurcikáim!