3 filléres házi gyógymód napégésre

Sajnos nem vettem eléggé komolyan az UV-sugárzásra vonatkozó figyelmeztetéseket, és sikerült leégnem múlt hétvégén. Mivel komolyabb kezelésre szerencsére nem volt szükség, így a gyógyszertárban kapható, méregdrága megoldások helyett inkább házi praktikákhoz fordultam. Az alábbi 3 megoldást tényleg szívből tudom ajánlani bárkinek:

napeges_1500px.jpg

Szódabikarbónás fürdő

Néhány evőkanál szódabikarbónát oldj fel egy kádnyi, inkább langyos-hideg fürdővízben, majd 15-20 percig feküdj bele (tovább ne, mert könnyen kiszáradhat az égett bőröd). A kész vagy, törölköző helyett a szabad levegőn szárítkozz meg, hogy a szódabikarbóna a bőrödön maradjon.

Krumplis borogatás

Egy nagyobb, vagy 2 közepes méretű krumplit turmixolj pépesre; ha túl száraz, egy kis vízzes puhítsd a masszát. Ezzel a „krémmel” kend be az égett bőrfelületet és hagyd rajta, amíg meg nem szárad. Ezután öblítsd le hideg vízzel. Ezt naponta akár többször is érdemes megismételni.

kukoricakeményítős "kence"

Keverj el hideg vízben egy tasak kukoricakeményítőt: a lényeg, hogy massza szerű keveréket kapj. Kend be vele a leégett testrészt és miután csillapodott a fájdalom, mosd le. A krémet kukoricakeményítő helyett szódabikarbónából is elkészítheted.

Ha egyik megoldással sem szimpatizálsz, olvasd el tavalyi posztomat, ahol további napégésre való praktikák várnak - KATT!

Mivel napégés esetén a hidratálás rendkívül fontos, ezért ilyenkor az átlagosnál jóval több folyadékot ajánlott fogyasztani. Ha pedig komolyabb a sérülés – például hólyagos a bőrünk -, akkor mindenképp forduljatok orvoshoz.