Tuti tipp: így használd fel a megmaradt sonkalevet

Az egyik legízletesebb alaplé a húsvéti sonka leve. Éppen ezért semmi esetre sem szabad kidobni, ugyanis számos más étel készítéséhez felhasználhatjuk a későbbiekben.

sonka_2.jpg

Főzzünk benne tojást

A leszűrt sonkalében finomabbra fő a tojás, és sokkal ízesebb lesz, mintha csak forró vízben főztük volna meg.

Készítsünk belőle levest, vagy egytálételt

A sonkalé nagyon jó ízt ad a leveseknek és az egytálételeknek is. Mivel kimondottan illik a babból, lencséből, vagy káposztából készült ételekhez, most megmutatom nektek a kedvenc szuperolcsó húsvéti receptemet:

Olcsó lencseleves Spurman módra

Hozzávalók:

  • megmaradt sonkalé
  • 40 dkg lencse
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • egy kisebb zeller
  • kis doboz tejföl
  • 1 teáskanál ecet (ízlés szerint)
  • babérlevél
  • bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 púpozott ek finomliszt
  • 2 ek olaj
  • 1 ek fűszerpaprika

Elkészítés:

A húsvéti sonka főzőlevében megfőzzük a lencsét és a zöldségeket, majd babérlevéllel, és őrölt borssal fűszerezzük. A lisztből és olajból világos rántást készítünk. Ha ez készen van, a  pirospaprikát és az apróra vágott fokhagymát hozzátesszük, majd folyamatos kevergetés mellett felöntjük egy kevés vízzel és a forrásban lévő leveshez adjuk. Ízlés szerint savanyíthatjuk egy kevés ecettel, és tejföllel.

Fagyasszuk le

Ha már végképp nem tudjuk felhasználni, érdemes lehet lefagyasztani, később még biztosan jól fog jönni.