Tuti tipp: így használd fel a megmaradt sonkalevet
Az egyik legízletesebb alaplé a húsvéti sonka leve. Éppen ezért semmi esetre sem szabad kidobni, ugyanis számos más étel készítéséhez felhasználhatjuk a későbbiekben.
Főzzünk benne tojást
A leszűrt sonkalében finomabbra fő a tojás, és sokkal ízesebb lesz, mintha csak forró vízben főztük volna meg.
Készítsünk belőle levest, vagy egytálételt
A sonkalé nagyon jó ízt ad a leveseknek és az egytálételeknek is. Mivel kimondottan illik a babból, lencséből, vagy káposztából készült ételekhez, most megmutatom nektek a kedvenc szuperolcsó húsvéti receptemet:
Olcsó lencseleves Spurman módra
Hozzávalók:
- megmaradt sonkalé
- 40 dkg lencse
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- egy kisebb zeller
- kis doboz tejföl
- 1 teáskanál ecet (ízlés szerint)
- babérlevél
- bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 púpozott ek finomliszt
- 2 ek olaj
- 1 ek fűszerpaprika
Elkészítés:
A húsvéti sonka főzőlevében megfőzzük a lencsét és a zöldségeket, majd babérlevéllel, és őrölt borssal fűszerezzük. A lisztből és olajból világos rántást készítünk. Ha ez készen van, a pirospaprikát és az apróra vágott fokhagymát hozzátesszük, majd folyamatos kevergetés mellett felöntjük egy kevés vízzel és a forrásban lévő leveshez adjuk. Ízlés szerint savanyíthatjuk egy kevés ecettel, és tejföllel.
Fagyasszuk le
Ha már végképp nem tudjuk felhasználni, érdemes lehet lefagyasztani, később még biztosan jól fog jönni.