Költségvetés egyszerűen: négy lépés a spórolásig

A költségvetés vezetése a legjobb megoldás, ha spórolni szeretnél, mert pontosan tudod, hogy mennyi pénzed van, és hogy mennyit költesz el. Sokan azonban túl nagy feladatnak érzik, hogy rendszeresen kövessék a bevételeiket és a kiadásaikat. Több módszer van, az alapjuk pedig csak néhány egyszerű lépés. Megmutatom, hogy hogy állj neki.

shutterstock_143045899.jpg

  1. Készíts listát a bevételeidről

Gondold át, hogy milyen bevételi forrásaid vannak az adott hónapban. Sorold fel őket, majd rendeld melléjük az összeget. Ne feledkezz meg a havi fizetésen kívül az olyan bevételekről sem, mint a családi pótlék, támogatások, vagy a céges bónusz.

  1. Jegyezd fel a havi kiadásaidat

Most egy újabb lista következik, jöjjön a mérleg másik oldala: a költségek. Nézd meg, hogy milyen kiadásaid lesznek, mondjuk a villanyszámlád, a vízdíjad, a tévé és a net havidíja, a fűtésszámla, a benzin a kocsiba, a buszbérlet, a havi nagybevásárlás, a szerdai mozi, a pénteki sörözés. Ha spórolni szeretnél, a havi bevételed 10-20 százalékával érdemes tervezni, és persze ezt is felvinni a költségek közé, hiszen az spórolt pénz lesz, ami nem elérhető. Minél alaposabban tervezel, annál könnyebb lesz beosztani a pénzed.

  1. Negatív vagy pozitív a mérleg?

Ha kész mindkét lista, hasonlítsd őket össze. Ha több kiadás, mint a bevétel, akkor bizony komoly újratervezésre van szükség. Nézd meg, hogy mi az, amin változtatni tudsz. Étkezni például muszáj, de nézd meg, hogy nem jársz-e túl gyakran étterembe, és hogy van-e más opció. Ha pedig több a bevétel, mint a kiadás, akkor gondolkodj el, hogy hova teszed a plusz pénzt a költségvetésben. Hozzáadhatod a megtakarításokhoz, vagy a nyaralás kategóriához. A lényeg, hogy ezzel is legyen egy terved.

  1. Tarts magad a tervhez

Végül jön a legnehezebb rész: tartani magad a megszabott költségvetéshez. Néhányan kifejezetten élvezik, hogy hónapról hónapra átrághatják magukat ezen, mások pedig képtelenek nekiállni. Amikor egy tollal és egy füzettel kellett ezt megoldani, tényleg nyűg lehetett, de ma már modern és kényelmes eszközökkel vezetheted a családi költségvetést. Érdemes egy kis időt szánni erre, hogy tényleg csak arra költs, amire szeretnél, és annyit, amennyit valóban megengedhetsz magadnak.

csekkolo_rgb_v1-01-1.jpg

Mostantól a tervezésben segít neked a Csekkoló, ahol a befizetett számláidat és egyéb kiadásaidat vezetheted, hónap végén pedig meg tudod állapítani, hol is úsztál el. A rendszer segítségével készíthetsz magadnak egy személyes költségvetést, így könnyebben összegyűjtheted a pénzt a családi nyaralásra, álmaid autójára vagy minden hónapban félretehetsz a nyugdíjas éveidre. A szamlacsekkolo.hu -n meg is nézheted, hogyan működik mindez a gyakorlatban.

A bejegyzést a Csekkoló támogatta.