Nehéz elkezdeni, de megéri: három érv a családi költségvetés mellett

Ha spórolásról van szó, akkor a kiadások és a bevételek vezetése a legcélravezetőbb módszer. Nem véletlen, hogy nagyanyáink is a kockás füzetre esküdtek. Ráadásul ma már jóval modernebb és kényelmesebb megoldások közül választhatsz. Elkezdeni viszont nehéz, hiszen bőven van kifogás: túl sok idő és túl nagy kötöttség lenne. Még ha így is tűnik, megéri belevágni. Összeszedtem három érvet, amelyek segítenek átlendülni a kezdeti nehézségeken.

Jobb döntéseket hozol, mint korábban bármikor: Valaminek a felmérése mindig jó kiindulópont a fejlődéshez. Ez igaz a pénzügyi döntésekre is. A bevételek és kiadások feljegyzése segít, hogy megszabadulj a rossz beidegződésektől, és tudatos döntéseket hozz. A számok nem hazudnak, rögtön látható, hogy milyen típusú kiadásokból érdemes visszavenni. Elkerülheted, hogy adósságba verd magad, és a már felhalmozott adósságok mielőbbi törlesztésében is segítség. A családon belül sem lehet többé hosszúra nyúlt pénzügyi vita, ha fekete-fehéren látszik, hogy mire mennyi pénz folyik el.

Nem tudod becsapni magad: Sokan hitegetik magukat azzal, hogy ha a hónap végére marad némi pénzük, akkor ügyesen spóroltak. Pedig egy kis odafigyeléssel jelentősebb összegeket lehet félretenni, nem pedig annyit, amennyi véletlenül megmarad, és ez nem is bér kérdése. Ha minden kiadásodat feljegyzed, rájössz, hogy eddig mire költöttél túl könnyelműen vagy túl sokat. Szembesülhetsz például azzal, hogy napi két kávéd, több ezer forint kiadást jelent egy héten. Vagy, hogy a hét elején felvett tízezer forint nagy része hétvégére csak úgy elpárolog. Ha minden költségedet és bevételedet számon tartod, minden egyes forint elköltésével azonnal szembesülsz.

Egészen közel kerülnek a céljaid: Gondolj úgy a családi költségvetésre, mint egy pénzügyi térképre, amely segít elérni a célod. Akár váratlan helyzetekre, akár nyaralásra szeretnél félretenni, segít, hogy arra költs, amit valóban fontosnak tartasz, és ne szórd el a pénzed csip-csup dolgokra, amelyekhez egyszer csak kedvet kapsz.

csekkolo_rgb_v1-01-1.jpgMostantól a családi költségvetés elkészítésében is segít neked a Csekkoló, ahol a befizetett számláidat és egyéb kiadásaidat vezetheted és hónap végén meg tudod állapítani, hol is úsztál el.

A rendszer segítségével készíthetsz magadnak egy személyes költségvetést, így az álomnyaralás is könnyebben összejöhet.  A szamlacsekkolo.hu -n meg is nézheted hogyan működik mindez a gyakorlatban.



A bejegyzést a Csekkoló támogatta.