3+1 filléres lencsés étel, amik gazdagságot hoznak

A szilveszteri és újévi hagyományok szerint a szemes ételek, mint például a lencse, vagy a bab  szerencsét és gazdagságot hoznak, így nem véletlen, hogy ezek a kedvenc ételeim. Most mutatok is egy pár receptet a kedvenceim közül, hogy az új évben ti is nagyon gazdagok lehessetek.

lencse.jpg

Lencsés rizssaláta

Hozzávalók:

  • 3 dl főtt lencse
  • 3 dl főtt rizs
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 citrom leve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál bazsalikom
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • bors

Elkészítés:

Miután néhány órára beáztattuk a lencsét, tegyük fel főni. A rizst is főzzük meg, közben pedig készítsük el az öntetet hozzá. Az olajba keverjük bele a szójaszószt és a citromlevet, illetve a szárított fűszereket, utána pedig reszeljük bele a fokhagymát. A rizst és a lencsét közvetlenül a főzés után keverjük össze óvatosan, majd öntsük rá az öntetet, az apróra összevágott petrezselymet és lilahagymát.

Csőben sült lencse

Hozzávalók:

  • 20 dkg lencse
  • 10 dkg rizs
  • 10 dkg sonka
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 kis pohár tejföl
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • bors
  • babérlevél
  • vaj

Elkészítés:

Az előre beáztatott lencsét, és a rizst is puhára főzzük. Ezután összekeverjük a lencsét a rizzsel, a kockára vágott sonkával és a reszelt sajt felével. Kivajazott tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a tejfölt, majd megszórjuk a maradék sajttal, és a zsemlemorzsával. 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg rá nem pirul a sajt.

Virslis lencsesaláta

Hozzávalók:

  • füstölt virsli
  • lencse
  • 10 dkg füstölt sajt
  • hagyma
  • 1 kis pohár tejföl
  • majonéz
  • mustár
  • cukor
  • őrölt bors

Elkészítés:

A virslit és a lencsét is megfőzzük, majd mindkettőt kihűtjük. A kihűlt virslit felkarikázzuk, a sajtot felkockázzuk, a hagymát pedig apróra felvágjuk. Egy tálba beletesszük a kihűtött lencsét, a felkarikázott virslit, a felkockázott sajtot és az apróra vágott hagymát, majd óvatosan összekeverjük. Eközben egy másik tálban simára keverjük a tejfölt, a majonézt, a mustárt, a sót, ízlés szerint a cukrot és az őrölt borsot. Ezután ráöntjük a virslis keverékre, és óvatosan összekeverjük.

Újévi lencsefőzelék

 Hozzávalók:

  • 50 dkg lencse
  • babérlevél
  • ételízesítő
  • só ízlés szerint
  • 3 dl tejföl
  • 5 evőkanál liszt
  • olaj a rántáshoz
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • cukor ízlés szerint
  • citromlé 

Elkészítés:

A beáztatott lencsét forró vízzel felöntve, befűszerezve a babérral, sóval, ízesítővel, puhára főzzük. Közben elkészítjük a rántást: az olajon a lisztet megpirítjuk, belepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, felengedjük, kikeverjük hideg vízzel, és a kész főzeléket berántjuk vele. A tejfölt kikeverjük, a főzelékhez adjuk, végül ízlés szerint cukorral, ecettel ízesítjük. Feltétnek tökéletesen illik hozzá a megmaradt szilveszteri virsli.