3+1 filléres lencsés étel, amik gazdagságot hoznak
A szilveszteri és újévi hagyományok szerint a szemes ételek, mint például a lencse, vagy a bab szerencsét és gazdagságot hoznak, így nem véletlen, hogy ezek a kedvenc ételeim. Most mutatok is egy pár receptet a kedvenceim közül, hogy az új évben ti is nagyon gazdagok lehessetek.
Lencsés rizssaláta
Hozzávalók:
- 3 dl főtt lencse
- 3 dl főtt rizs
- 1 csokor petrezselyem
- 1 fej lilahagyma
- 1 dl olívaolaj
- 1 citrom leve
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál bazsalikom
- 2 evőkanál szójaszósz
- só
- bors
Elkészítés:
Miután néhány órára beáztattuk a lencsét, tegyük fel főni. A rizst is főzzük meg, közben pedig készítsük el az öntetet hozzá. Az olajba keverjük bele a szójaszószt és a citromlevet, illetve a szárított fűszereket, utána pedig reszeljük bele a fokhagymát. A rizst és a lencsét közvetlenül a főzés után keverjük össze óvatosan, majd öntsük rá az öntetet, az apróra összevágott petrezselymet és lilahagymát.
Csőben sült lencse
Hozzávalók:
- 20 dkg lencse
- 10 dkg rizs
- 10 dkg sonka
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 kis pohár tejföl
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- só
- bors
- babérlevél
- vaj
Elkészítés:
Az előre beáztatott lencsét, és a rizst is puhára főzzük. Ezután összekeverjük a lencsét a rizzsel, a kockára vágott sonkával és a reszelt sajt felével. Kivajazott tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a tejfölt, majd megszórjuk a maradék sajttal, és a zsemlemorzsával. 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg rá nem pirul a sajt.
Virslis lencsesaláta
Hozzávalók:
- füstölt virsli
- lencse
- 10 dkg füstölt sajt
- hagyma
- 1 kis pohár tejföl
- majonéz
- mustár
- cukor
- só
- őrölt bors
Elkészítés:
A virslit és a lencsét is megfőzzük, majd mindkettőt kihűtjük. A kihűlt virslit felkarikázzuk, a sajtot felkockázzuk, a hagymát pedig apróra felvágjuk. Egy tálba beletesszük a kihűtött lencsét, a felkarikázott virslit, a felkockázott sajtot és az apróra vágott hagymát, majd óvatosan összekeverjük. Eközben egy másik tálban simára keverjük a tejfölt, a majonézt, a mustárt, a sót, ízlés szerint a cukrot és az őrölt borsot. Ezután ráöntjük a virslis keverékre, és óvatosan összekeverjük.
Újévi lencsefőzelék
Hozzávalók:
- 50 dkg lencse
- babérlevél
- ételízesítő
- só ízlés szerint
- 3 dl tejföl
- 5 evőkanál liszt
- olaj a rántáshoz
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- cukor ízlés szerint
- citromlé
Elkészítés:
A beáztatott lencsét forró vízzel felöntve, befűszerezve a babérral, sóval, ízesítővel, puhára főzzük. Közben elkészítjük a rántást: az olajon a lisztet megpirítjuk, belepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, felengedjük, kikeverjük hideg vízzel, és a kész főzeléket berántjuk vele. A tejfölt kikeverjük, a főzelékhez adjuk, végül ízlés szerint cukorral, ecettel ízesítjük. Feltétnek tökéletesen illik hozzá a megmaradt szilveszteri virsli.