A kéménnyel is sokat lehet spórolni a fűtésen

A fűtésszezon elején igen fontos kérdés, hogyan csökkenthetőek a fűtési költségek. Bár Magyarországon a gázfűtés dominál, minden tizedik háztartásban van cserépkályha vagy kandalló, így most ehhez adok spúrtippeket.

chimney_2.jpg

A kandalló vagy cserépkályha megépítése viszonylag drágább, de nagy előnye, hogy az ezekkel fűtő háztartások nem függnek az áramkimaradástól és az energiaár-emelkedéstől. Így pénztárcabarát és biztonságos megoldást jelenthet a fával való fűtés, de csak abban az esetben, ha a kémény is kifogástalanul működik.

Így lehet spórolni a kéménnyel:

  • Komoly károkat okozhat, ha nedves, nem régen kivágott fából készült a tűzifa, így tüzeléshez csak teljesen száraz fát érdemes használni.

  • A heves esőzések révén a kéménybe kívülről beáramló nedvesség ellen hatékony védelmet jelenthet az úgynevezett esővédő sapka.

  • Megtakarítást hozhat az is, ha a ház falához hasonlóan, a tetőn túli, szabadon álló felépítményt is szigeteljük, ugyanis ez fokozza a kémény hőtartását és időtállóságát, hiszen segítségével ritkábban van szükség a természeti viszontagságok és az idő múlása miatt megrepedezett vakolat felújítására.