Így szabadulj meg a penésztől!

A téli hónapokban még gyakrabban előforduló probléma a penész, hiszen a szellőztetés hiánya, illetve a fűtés miatt sok lakásban megnő a páratartalom, és nyirkos lesz a levegő. A penész amellett, hogy nem túl esztétikus, az egészségnek sem kedvez. Így most mutatok néhány trükköt, hogy mit érdemes használni a penész ellen.

cleaning_1.jpg

Ecet

Az ecet felhasználási módja szinte végtelen, meglepő módon penész ellen is szuperhatásos. Ráadásul ha a csempét tisztítjuk a forró víz és ecet 1:1 arányú keverékével, nemcsak penészmentes, hanem csillogó is lesz a csempe.

Szódabikarbóna

Ha nem bírjuk az ecetszagot, garantáltan hatásos, olcsó, és környezetbarát megoldás lehet a penész ellen a szódabikarbóna is. Adhatjuk a mosóvízhez, de akár a mosógépbe is tehetjük a mosószer mellé adagolva.

Teafaolaj

A teafaolaj kiváló vírus-és baktériumölő, így a penész ellen is kiváló. Egy evőkanálnyi teafaolajat két deciliter vízben elkeverve fújjuk az adott felületre, majd mossuk le.

Napfény és friss levegő

A napfény és a friss levegő garantáltan a legolcsóbb eszköz penész ellen. A szobák rendszeres szellőztetése mellett az ágyneműt is különösen fontos időnként kitenni a friss levegőre, hogy szellőzzön, ugyanis a napfény párátlanít, fertőtlenít, és ezáltal a penészesedés ellen is véd.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a megoldások bár valóban hatékonyak, igazából csak felületi kezelést nyújtanak, a probléma okát nem szüntetik meg. Épp ezért ha azt szeretnénk, hogy ne jelenjen meg újra a penész az otthonunkban, érdemes egy páraelszívóba fektetni.