Elképesztő, mi mindent készíthetsz a megmaradt pörköltből!

Sokakkal előfordul, hogy kissé elszámították az adagokat főzésnél, és a megmaradt étel a kukában landol. Ennek elkerülése érdekében most adok néhány tippet, hogyan lehet újrahasznosítani a megmaradt pörköltöt.

porkolt1.jpgSokáig eláll, ha lefagyasztjuk, de ha egy kicsit is kreatívak vagyunk, és szabadjára engedjük a fantáziánkat a konyhában, ezerféle módon hasznosíthatjuk újra a pörköltöt. Akár le is darálhatjuk, így spagettivel, és egy kis sajttal megszórva lehet belőle bolognai spagetti, vagy besamel mártással lasagne.

Ha a darált húshoz adunk néhány kanálnyi tejfölt, ízlés szerint vajat, és zöldfűszereket, akkor pástétom is készíthető belőle, amit  pirítósra lehet kenni, vagy akár vendégváró falatkák tetején is remekül mutat.

Rakott ételeket is készíthetünk, csupán egy adag főtt rizs, egy pohár tejföl, 20 dkg reszelt sajt, és valamilyen zöldség (lehet zöldbab, karfiol, brokkoli) kell hozzá. A darált húsra megy a rizs, a zöldség, majd újabb adag hús, a tetejére pedig a tejföl és sajt. Sütőben körülbelül fél óra alatt megvan.

Töltött padlizsánt, vagy cukkinit is süthetünk, ehhez meg kell tölteni a zöldségeket a darált hússal. A tetejére pedig  mehet sajt, vagy tejföl is, attól függően, hogy ki hogy szereti jobban. A sütőben ez is pillanatok alatt megsül.

Pörköltből tortát is csinálhatunk, csupán burgonyapüré, vaj, egy kis zsemlemorzsa, valamint sajt szükséges, és meg is van egy családi vacsora. A kivajazott tepsi aljára megy a zsemlemorzsa és egy adag burgonyapüré, erre tesszük a darált pörköltöt, majd újabb adag burgonyapürét és reszelt sajtot a tetejére. Miután megpirult, a tortához hasonlóan felszeleteljük, és salátával, vagy savanyúsággal tálaljuk.

A gulyáslevesnek szintén jó alapja lehet a megmaradt pörkölt. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a zöldségeket, fűszerezzük, és készen is van.