5+1 garantált házi megoldás fejtetű ellen

A tapasztaltabb szülőknek nem nagyon kell mondanom, alig van olyan gyerek, aki élete során legalább egyszer ne hurcolt volna haza az óvodából, iskolából fejtetűt. Az apró élősködők ráadásul gyakran az egész család életét megnehezítik (annak ellenére is, hogy leginkább a 4-11 éves gyerekeket szeretik), könnyedén átköltöznek ugyanis a tesók, anyu, apu kobakjára is.

fejtetu_768x768px.jpg

Nem kell azonban egyből gyógyszertárba rohanni, ha a kis vendégek beköltöznek a családba. Vannak ugyanis házi megoldások is a tetvek kiirtására.

Nem kevés pénzről beszélünk: márkától és típustól függően ugyanis 2-3 ezer forint között mozog az ellenszerek ára a patikákban; ha az egész család fertőzött lesz, ennek többszörösével számolhatunk. Arról nem is beszélve, ha a ruhák, bútorok fertőtlenítésére is méregdrága kemikáliákat választunk.

Korábban a sebbenzin és az olló volt a bevált otthoni módszer, vannak azonban ennél jóval kíméletesebb, és nem utolsó sorban természetesebb, na meg olcsóbb praktikák is.

Ez az 5+1 legjobb házi praktika:

  • 1. Bármennyire is undorodunk tőle, kézzel távolítsunk el a fejről/hajról minden tetűt és serkét. Sokat segíthet a serkék megtalálásában, ha a hajat előtte hajszárítóval jól átfújuk; a serkék ugyanis meleg hatására csillogóvá válnak. A serkéket nyomjuk össze körömmel, ha pattan, akkor még élt.
  • 2. Némileg lassabb, de hatékony - és nem utolsó sorban kíméletes - megoldás a nedves kifésülés is. Hajmosás után először közönséges, majd sűrű fésűvel alaposan fésüljük ki a gyerek haját a tövétől haladva lassan, egészen a hajszálak végéig. Minden húzás után töröljük a fésűt tiszta papírtörlőbe. Ezt akár naponta érdemes elvégezni, legalább addig, amíg 3 egymást követő alkalommal nem találunk tetveket vagy serkét a fésűn.
  • 3. Normál hajsamponba keverj néhány (3-4) csepp levendula, teafa és eukaliptusz olajat. Ettől többnyire feldobják az élősködők a talpukat, az illóolajok ráadásul az újrafertőződést is megakadályozzák.
  • 4. Alaposan kenjük be a hajat és a fejbőrt egy kis majonézzel, majd húzzunk fel egy fürdősapkát. A tetvek másnap reggelre elpusztulnak. A serkék ellen ez nem jó megoldás - ellenük a fentebb említett nedves kifésülés a legjobb módszer.
  • 5. Hajmosás után öblítsük le a hajat egyenlő mennyiségű ecet és víz keverékével. Ez segít elpusztítani a petéket is.
  • +1. Nem elég a tetveket a fejről eltávolítani, az újrafertőződés ugyanis a ruhákról, ágyneműről, bútorokról is könnyedén megtörténhet. Éppen ezért ajánlott mindent minimum 60°C-on kimosni. Amit nem lhet magas hőmérsékleten mosni, vagy tegyük egy hétre légmentesen záródó zacskóba, de akár le is fagyaszthatjuk (ez esetben elég 1-2 nap). Sokan a mikróra esküsznek, elvileg egy perc alatt itt is pusztulásra vannak ítélve az élősködők. A bútorokat, szőnyeget pedig alaposan porszívózzuk ki. Ha lehet, atkamentesítő porszívót használjunk.

Van valamilyen bevált házi megoldásod a tetvek ellen? Írd meg kommentben.