Vegeta házilag: csak zöldségből, adalékmentesen
Így nyár végén, amikor olcsón lehet paradicsomot, paprikát, és más zöldségeket kapni, érdemes eltenni belőlük télre. Sokan lecsót főznek, de most olyan receptre leltem, amitől mindenkinek leesik az álla: olcsó, tartósítószer- és adalékmentes Vegetát csinálhatunk házilag, méghozzá egy főzéssel akár egész évre elegendő mennyiséget. Kelleni fog egy jó erős daráló, meg az alábbiak.
Mi kell hozzá?
- 1.3 kg sárgarépa
- 70 dkg petrezselyemgyökér
- 70 dkg karalábé
- 40 dkg zeller
- 4 db nagyobb paradicsom
- 5 db paprika (kápia, kaliforniai, tölteni való, stb. - vegyesen a legjobb)
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 7-8 gerezd fokhagyma
- 30 dkg kelbimbó
- 30 dkg karfiol
- 30 dkg káposzta
- 2 csokor petrezselyem zöld
- 2 csokor zeller zöld
- konyhasó
Az összes összetevőt úgy daraboljuk fel, ahogy a mi darálók elbírja. Ha ledaráltuk, szórjuk rá a sót, ez fogja tartósítani. Annyi só kell, amennyi a zöldségkeverék súlyával 5:1-hez irányul. Miután a keverék levet engedett, mehet a befőttes üvegekbe a keverék. Felbontás után érdemes hűtőben tartani, különben elég a spájzban, napfénytől védve.