Fülfájós a gyerek? Ez a 8 házi praktika télen-nyáron segít

Általában annyira élvezik nyáron a gyerekek a strandolást, hogy órákig ki sem lehet őket parancsolni a vízből. Aztán meg jön a fülfájás. Ugye ismerős?

fulfajas_768x434px.jpg

Ilyenkor sem kell azonban pánikba esni és a gyógyszertárba rohanni, ugyanis léteznek kitűnő házi praktikák, amelyekkel könnyedén segíthetünk a gondjainkon. Az alábbi filléres megoldások télen-nyáron, gyereknek és felnőttnek is gyógyírt jelenthetnek:

A só az egyik legerteljetebb népi gyógymód, felmelegítve hatékonyan csillalítja a fájdalmat. A sós víz feletti párologtatás nagyszerű módszer, de akár borogathatod is az érintett területet. Melegítsd meg a sót, majd csavard egy kicsi zsákba, vagy konyharuhába, és tedd forrón a füledre.

Kövirózsa

Ez az egyik legelterjedtebb és leghatásosabb gyógymód a fülfájás kezelésére. A trükk annyi, hogy a kövirózsa húsos levelét langyos vízben jól kiáztatjuk,majd ezt csepegtetjük a fülünkbe. Elvileg bármilyen kövirózsa jó, a legelterjedtebb a teljesen közönséges, amelynek zöld, kicsi, vastag, húsos levele van.

Gyömbér

Mivel a fülfájás általában gyulladással jár, a gyömbér segít mérsékelni azt. Vegyünk egy friss gyömbér gyökeret és facsarjuk ki a levét. Keverjük szezámmagos olajba és melegítsük fel. Tegyük az olajat az érintett fülre és gyengéden masszírozzuk be. Fájdalomcsökkentőként is kiváló.

Olíva olaj

Kicsit melegítsük fel (testhőmérsékletűre) az olíva olajat és csöpögtetővel juttassuk a fülbe. Természetes kenőanyagként működik és segít megszabadulni mindennemű fertőzésről, mely a fülben kialakult.

Menta

Könnyen alkalmazható házi praktikaként fülfájásra. Az olajat is kinyerhetjük a levelekből – a mentaleveleket összetörhetjük és a levét a fülbe juttathatjuk fájdalomcsillapításképpen. A mentaolajat fel is melegíthetjük és a külsőleg masszírozhatjuk vele a fület.

Hagyma

Természetes antiszeptikus hatásával és antibakteriális tulajdonságaival hat. Törjünk össze egy friss hagymát. A darabokat csomagoljuk egy tiszta konyharuhába, feküdj az oldaladra és a csomagot helyezd a fájós fülre 5-10 percre. Ismételd többször a műveletet, amíg nem csillapodik a fülfájás.

Melegvizes palack

A melegvizes palack szintén egy kiváló megoldás lehet, mivel a hő serkenti a fül vérkeringését, és csökkenti a nyomást.

Dió+olaj

Egy félbevágott dió héjában önts egy kevés olajat, majd majd foorald kb. 2 percig (akár rárakhatod rövid időre a főzőlapra is). Így kinyerheted a héjban lévő jódot, amely gyógyító hatású. Szívj fel pipettával vagy fecskendővel egy kevés olajat és néhány cseppet cseppents belőle a fájó fülbe. A fájdalom azonnal eltűnik.