Így készíthetsz otthon igazi mekis sültkrumplit

A gyerekek imádják a gyorséttermi sültkrumplit - az otthoni sokszor nem is jó nekik. Spurman megszerezte Magyarország kedvenc sültkrumplijának receptjét. mekike.jpg

Hozzávalók egy nagy adaghoz:

  • Két hosszúkás krumpli
  • Mogyoróolaj (annyi, hogy ellepje a krumplit)
  • 2 kanál kukorica szirup
  • Két kanál marhafaggyú vagy marhazsír
  • Só ízlés szerint

Így készítsd el a krumplit:

Vágd fel a krumplikat akkora hasábokra, mint amekkorát az éttermekben is kapunk. A kukorica szirupot öntsd egy akkora vízzel teli tálba, amibe majd a krumplit is beleteszed. Vegyítsd el a szirupot a vízben, majd tedd bele a krumplit, rakd be a hűtőbe és hagyd ázni 30 percig.

A 30 perc leteltével vedd ki a tálat a hűtőből, és száraz papírtörlőn csöpögtesd le a hasábokat. Ha ezzel megvagy, hevítsd fel a mogyoróolajat (nagyjából 190 celsius fokra), és tedd bele a krumplit. Arra figyelj, hogy ne legyen túl sok krumpli a serpenyőben. Nagyjából 90 másodpercig kell sütni a krumplit, amíg szép, aranybarna színt nem kap, majd vedd ki és tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire.

Ezután tedd a tepsit a hűtőbe 10-15 percre, hogy teljesen kihűljön a tartalma. Ezalatt hevítsd fel az olajat a serpenyőben 200-210 fokra, és tedd bele a marhafaggyút. Tedd vissza a krumplit a serpenyőbe (egyszerre csak egy adagot) és süsd hat percig.

Ezután vedd ki a krumplit, és sózd meg. Tálalásra kész a friss, mekis sültkrumpli.

 

Persze, első látásra lehet, hogy nem tűnik spórolósnak a recept, de ha belegondolunk, nagy mennyiségben biztosan olcsóbban jön ki, mint ha a gyorsétteremben vásárolnánk meg ugyanannyit. És természetesen azt sem állítjuk, hogy ez a hivatalos recept - azt hétpecsétes titokként őrzik.

Tetszett a bejegyzés? Kövesd Spurmant a Facebookon is!