Anyád! A szúnyogok: 8 filléres tipp a vérszívók ellen

A heves esőzések, a belvíz, a folyamatosan emelkedő hőmérséklet mind-mind kedvezett a szúnyoglárváknak; az elmúlt hosszú hétvégén konkrétan már az agyamra mentek a vérszívók a Duna-parton. De kismadarak azt csiripelték, hogy a Balatonnál (hiába volt május elején biológia szúnyogirtás), a Tiszánál is hasonló a helyzet.

szunyog_768px.jpg

Hogy elviselhető legyen a szabadban töltött idő, illetve otthon az ablakot is ki lehessen nyitni, nem árt védekezni. Mivel azonban a bolti szúnyogriasztókra (legyenek azok beltéri használatra ajánlott elektromos típusok, vagy bőrre fújható kinti megoldások) sajnálom a pénzt, ezért én a szúnyogtámadást is inkább megfelelő öltözködéssel, filléres házi készítményekkel, illetve nagyanyáink ősi praktikáival vészelem át. Összegyűjtöttem nektek a legjobbakat:

Így védekezz otthon

1. A szúnyogok a kerti tavakban, nyitott esővízgyűjtőkben, itatókban rakják le a lárváikat. Amennyiben ezeket a nyitott vízfelületeket megszüntetjük (például befedjük, vagy folyamatosan cseréljük a vizüket) máris sokat tettünk a kertünkben szaporodó vérszívók ellen.

2. A hatalmas bokrok, bozótos területek, a magas fű a legjobb búvóhelye a szúnyogoknak. Ha ezeket rendszeresen vágjuk, megritkítjuk, akkor könnyebben elpusztulnak.

3. Szellőztetni nagyon fontos, a nyitott ablakon viszont könnyen bejönnek a vérszívók. Ezért elengedhetetlen, hogy szúnyoghálót szereljünk az ablakokra. A modern reluxákban már van lehúzható hálós betét is. A hálókat időnként ellenőrizzük, hogy nincs-e rajtuk apró lyuk, szakadás, mert a rovarok könnyen megtalálják ezeket.

4. Érdemes a nyílászárók környékére olyan növényeket ültetni, amelyek taszítják a szúnyogokat. Ilyen például a citromfű, a zsálya, a rozmaring, a levendula, a menta és a büdöske is. Minél több ilyen növény van a kertben, annál nehezebb dolga lesz a vérszívóknak kiszúrnia a prédát.

5. A kerti lámpák vonzzák a kis vérszívókat (is). A LED-re viszont nem gerjednek a rovarok, így érdemes ilyeneket felszerelni a ház körül. Arról már nem is beszélve, hogy ezekkel az energiatakarékos fényforrásokkal mennyi pénzt is megspórolhatsz (két legyet szúnyogot egy csapásra).

Így védekezz a szabadban

6. A megfelelő öltözködés aranyat ér. Zárt ruhában (hosszú szárú nadrág, hosszú ujjú ing, sapka, sál) kevésbé leszel a vérszívók prédája. Nem szabad azonban túlöltözni sem; izzadságunk egyik komponense ugyanis nagyon csalogató a szúnyogoknak.

7. Ha nagy mennyiségben eszel fokhagymát, akkor az kiüt a bőrödön. Ezt pedig utálják a vérszívók (tudom, az emberek is).

8. Készíts házi szúnyogriasztó sprayt! A fent említett fokhagymából, vagy a kerti növények illóolajából készített permetek a bőrön is kifejtik taszító hatásukat. Itt van 2 tuti recept a spricnikhez:

  • 2 dl tiszta víz; 1 ek. alkohol (gyógyszertári); 5 csepp citrom-illóolaj; 2 csepp rozmaring-illóolaj
  • 2 dl citromfű-tea; 1 ek. alkohol (gyógyszertári); 2 csepp mandarin- vagy narancs-illóolaj; 2 csepp citrom-illóolaj; 1 csepp menta-illóolaj

Tetszett a bejegyzés? Kövesd Spurmant a Facebookon is!