Tavaszi különlegesség: ilyen lekvárt a boltban biztos, nem kapsz

Alig vártam, hogy megírhassam ezt a posztot. Mivel most virágzik a bodza és végre elérhető árba került az eper is, így eljött az ideje, hogy elkészítsem Spurman, na és az én legnagyobb tavaszi kedvencemet, vagyis a

BODZÁS EPERLEKVÁRT

Nem mondom, hogy ez a legspórolósabb recept a világon, hiszen a bodza virágzásának idejétől függ, hol jár éppen az eper ára. Viszont kétségtelenül jobban járunk, ha magunk készítjük, mintha készen vennénk meg ezt a különlegességet egy piaci kofától (a boltokban ezt a nyalánkságot ne is keressük).

eperlekvar_570px.jpg

A Piaconline szerint egyébként a földieper kilóját már 500 forint alatt is beszerezhetjük Budapesten; míg vidéken vagy közvetlenül a termelőtől (akár magad szedd akcióban - ITT EGY LISTA!) ennél olcsóbban is hozzájuthatunk a gyümölcshöz. A bodza meg ugye ingyen van...

Hozzávalók:

  • 2,5 kg eper
  • 1 kg 3:1-es befőzőcukor (erről a termékről ITT olvashatsz részletesen)
  • 10-12 szem citrompótló
  • 12 fej bodzavirágzat

Elkészítés:

  1. A megtisztított, megmosott gyümölcsöt vágjuk közepes darabokra, majd a többi hozzávaló kíséretében dobjuk egy nagy fazékba, majd jól keverjük össze.
  2. Állandó kevergetés mellett kezdjük el főzni, majd forraljuk még körülbelül tíz percig kis lángon, amíg a habját el nem fövi.
  3. Töltsük befőttes üvegekbe az elkészült lekvárt, majd lezárás után fordítsuk őket a fejük tetejére (így nem kell tartósítószert használnunk, az üvegek ugyanis a vákuum hatására légmentesen lezáródnak).