Spúrkodás a konyhában: ezeket az ételeket ki ne dobd!

Leginkább maradék készételt szoktunk a mélyhűtőbe tenni, pedig számos olyan gyümölcsöt, süteményt, vagy fűszernövényt lefagyaszthatunk, ami enélkül megromlana, és ki kellene dobni. Sokat spórolhatunk, a megfelelő tartósítás mellett pedig Spurcikám észre se veszi, amikor később felolvasztom a maradékot.

avokado.jpg

1. Avokádó

Nem egészben és nem is szeletelve kell az avokádót lefagyasztani, hanem pürésítve. Egy avokádóhoz egy teáskanál citrom vagy lime-lére van szükség. Nyomkodd szét villával, vagy turmixold az avokádó húsát a lével, és tedd légmentesen záródó edénybe, majd a fagyasztóba.

2. Sütemény

Azt gondolnád, a már kisütött sütik állaga jelentősen romlik, ha lefagyasztod majd felolvasztod őket, valójában nem erről van szó. Például kekszeket, brownie-kat, vagy muffinokat egyesével csomagolva lefagyasztasz, és akkor akár külön-külön is felolvaszthatod majd őket, a többi maradhat a mélyhűtőben. Pár percre tedd a mikróba, vagy a sütőbe, és edd meg gyorsan. Ha kihűlt, valószínűleg már nem lesz olyan finom, de melegen olyan lesz, mint új korában.

3. Kenyér

Sok kenyér áll el minőségromlás nélkül akár hetekig, de a friss bagett, vagy más nem tartósított pékáru azért másnaposan már nem annyira finom, mint vásárláskor. Ha nem tudod megenni, amit vettél, ahelyett, hogy megpenészedne vagy kiszáradna, fagyaszd le! Ugyanúgy mint a sütinél, olyan lesz, mint új korában, ha rámelegítesz egy kicsit.

4. Torta

A maradék torát szeletenként alaposan csomagold be, és úgy fagyaszd le. Némelyik torta fagyottan is finom, mintha parfétorta lenne, a többit jó lesz olvasztás után fogyasztani.

5. Csokoládé

Még a csokit is le lehet fagyasztani. Hogy igazán finom legyen fagyasztás után is, érdemes 24 órát hűtőben tartani fagyasztás előtt, és közvetlenül azelőtt is, mielőtt megennénk. Így fokozatos a hőmérsékletváltozás.

6. Sütitészta

A már kikevert, gyúrt tésztát is nyugodt szívvel lefagyaszthatod. Tedd légmentesen záródó dobozba, és úgy be a mélyhűtőbe.

7. Csöves kukorica

A nagyon friss kukoricát lefagyaszthatod úgy, ahogy van. A kevésbé friss csöveket főzd mérettől függően 7-11 percig, szárítsd meg őket, és jól zárható dobozban fagyaszd le őket.

8. Tojás

Soha ne fagyaszd a tojást héjastul. Ahogy megfagy, szét fogja feszíteni a héját belülről. Inkább törd őket fel, verd fel, és úgy fagyassz. A legjobb minőség érdekében egy éven belül fogyaszd el a tojásokat.

9. Fokhagyma

A fokhagymát bárhogy lefagyaszthatod. Hámozás nélkül egészben, vagy darabokban. Vagy akár apróra vágva, sózva is dobozolhatod. Ez utóbbit felöntheted olíva olajjal, és úgy is fagyaszthatod. Mivel az olaj nem fog megdermedni, bármikor kivehetsz majd belőle.

10. Gyömbér

Ha sokat pihen a spájzban a gyömbér, könnyen veszít erejéből, nedvességtartalmából. Jobb, ha fagyasztod, mielőtt ki kellene dobni. Csomagold be és irány a mélyhűtő.

11. Sima tészta

Bár maradék lasagne-át sokan fagyasztanak, arra kevesen gondolnak, hogy sima üres fagyasztott tésztát is nyugodtan lehet ily módon tartósítani. Olvasztáshoz lehet mikrózni, vagy hagyni olvadozni, majd nyakon lehet önteni a forró szósszal.

12. Rizs és gabona

Simán fagyaszthatsz kis adagonként rizst, bulgurt vagy főtt kölest, így ha köretre lesz szükséged, nem kell bajlódnod az előkészületekkel, elég csak melegítened.