Ezzel az apró trükkel 600 ezret is összespúrkodhatsz

Érdemes lehet megfontolni hitelünk ingyenes kiváltását

Spurman ugyan nem vett fel devizahitelt annak idején, de sok ismerőse igen, akik most megkérdezték, hogyan csökkenthetnék tovább a törlesztőrészletüket a forintosítás után.

gyerek.jpg

Aki kevesebb mint 11 éve vette fel a devizahitelét (2004. május 1. után), annak bizony jár a devizahiteles elszámolás, persze ehhez arra is szükség van, hogy:

  • 2009. július 26. után zárta le a szerződését
  • Ne hitelkártya vagy folyószámla tartozása legyen

A bankok többsége mostanra már kijött a forintosított devizahiteleket kiváltó ajánlataival. A jegybank előzetes felmérése szerint az átlagos kamatláb 4,5 százalék körül alakulhat, de az eltérő szerződések miatt sokan lesznek, akik ennél magasabb kamattal szembesülnek az elszámolási értesítőjükben.

Mivel a forintosításra kerülő hiteleket az értesítő kézhezvételétől nagyjából három hónapon belül ingyenesen felmondhatjuk, ezért érdemes lehet megfontolni a hitel kiváltását.

Kinek érdemes kiváltani a forintosított kölcsönét?

Alapvetően az átlagnál (4,5 százalék) magasabb kamattal szembesülő adósoknak érdemes szétnéznie a bankok ajánlatai között. Nekik két lehetőségük is van:

  1. Fixálják a kamatot (és ezzel a törlesztőrészletet is)
  2. Csökkentik a kamatjukat (és ezzel a törlesztőjüket is)

Átlagos hitelek esetén (12 év hátralévő futamidő és 5,5 millió forint tartozás) a forintosítás után a törlesztőrészlet 54 ezer forint lehet havonta 6 százalékos kamat mellett. Ha viszont hitelkiváltó ajánlattal élnek (4,5 százalékos kamat mellett) már havonta 4 ezer forintot megspórolhatnak, ami a teljes hátralévő futamidőt tekintve mintegy 600 ezer forintos spórolást jelent, ugyanis ennyivel kell kevesebbet visszafizetni a banknak.