Új ruhatár tavaszra: így vásárolj tízezrekkel olcsóbban

Itt a tavasz, és itt az ideje, hogy megújítsd a ruhatárad. Nem akarsz tízezreket költeni új ruhára? Spurina tippjeivel most sokat spórolhatsz.

1. Hibás, de könnyen javítható áruk. A nagyvárosokban, de leginkább Budapesten több erre szakosodott boltban, jó pár márka ruhadarabjai közül válogathatsz, gyakran eredeti áruk tizedéért. Ezek a termékek kisebb hibákkal rendelkeznek, ez magyarázza olcsóságukat. Leesett gombok, kisebb lyukak vagy szakadások, meghibásodott cipzárak: könnyen orvosolható problémák. Persze bele lehet futni javíthatatlan cuccokba is, de ez ne szegje kedvünket. Általában övek, táskák, pénztárcák és egyéb kiegészítők is vannak a kínálatban. Külön efféle gyűjtőboltokban ékszereket is vásárolhatsz, ha már csak az hiányozna a teljes körű megújuláshoz. Írd be az internetes böngésződ keresőjébe, hogy hibás ruhák boltja, és válaszd ki a hozzád legközelebb eső butikot.

2. Turkáló. Talán kicsit időigényes, de még mindig így lehet a legolcsóbb és legmenőbb cuccokra bukkanni országszerte. Akár tíz-tizenöt turkálót is végig kell járni, mire megtalálod a kedvedre való darabokat, de megéri, hiszen sok esetben teljesen új ruhákat is találhatsz az eredeti ár töredékéért. Ha az olcsóság fontos szempont számodra, figyelj arra, hogy ne a luxusmárkák turkálójába térj be, mert amiket ott találsz, még így is elég drágák lesznek. Ha megszeretsz egy-két turkálót, figyeld meg, mikor van bálabontás, és akkor térj be, így elsőként túrhatod át a készletet.


3. Rendelj online, vagy vegyél ruhát apróhirdetés útján.
Bár jóval olcsóbban juthatsz új vagy használt ruhákhoz, ha a neten keresztül szerzed be őket, sokszor nem biztos, hogy eltalálod a méretet. Nincs lehetőség felpróbálni, és az utólagos reklamáció olykor bonyolult lehet. Viszont rengeteg olyan darabra szert tehetsz, ami másnak már nem kell, viszont te imádni fogod.

4. Cserebere. A családodban, barátaid, ismerőseid vagy kollégáid körében biztos akad olyasvalaki, aki szabadulna kinőtt, nem használt ruháitól. Lehet, ingyen is odaadná, de igazságos üzletet is köthetsz, ha elcseréled, amire már nincs szükséged. Így a nálad lévő felesleg is hasznossá válik. Érdemes körbekérdezni és akár szélesebb körben elindítani egy cseremozgalmat. Szoktak ilyen akciók lenni Budapesten, a közösségi oldalakon megtalálhatod a hirdetésüket. Ide bárki elmehet, és általában annyi ruhát hozhat el, ahányat vitt.

5. Garázsvásár. Jártadban-keltedben, kertvárosi környezetben tavasszal gyakran találkozhatsz garázsvásárral. Ilyenkor az ott lakók kipakolják felesleges cuccaikat, és jutányos áron megszabadulnak tőlük. Ruhákat is találni egy-egy ilyen kirakodóvásáron. Sokszor Facebookon is szerveződnek efféle vásárok, érdemes rákeresni és informálódni a lehetőségekről.

6. Csináld magad! Megunt, nem sűrűn hordott dolgokból új ruhadarabok készülhetnek. Nagyméretű férfipólókból lehet például különböző mellényeket vagy topokat gyártani, csupán egy olló segítségével. Általában az ujjak, a nyaki paszpól és az alsó varrás levágásával kell indítani, és utána jöhetnek a variációk. Például a hátrész ujjnyi széles csíkokra vágásával - körülbelül arasznyira a tetejétől, illetve az aljától - csinos topot kaphatunk. Ezeket a csíkokat sorozatosan össze kell csavarni, majd az utolsó hurkot szét kell vágni és összekötözni.