Így készíts házi kozmetikumokat fillérekből

Kapaszkodjatok meg, akár 20 forintból lehet sampont készíteni. Természetes, bio és olcsó alapanyagok, nem kell többet a drága kozmetikumokra költened, így lehetséges:

krem_arcapolas.jpg

Sampon és hajpakolás

Három rész vízhez egy rész szódabikarbónát keverünk, jól összerázzuk őket egy flakonban, és már kész is a mélytisztító sampon. A hajmosás után víz helyett leöblíthetjük almaecetes lemosóval is a fejünket, ehhez egy másfél literes palack vízbe kell egy deci almaecetet öntenünk. Ne ijedjünk meg az erős ecetszagtól, száradás után már nyoma sem lesz.

Ha különleges törődést igényel a hajunk, érdemes házi pakolásokkal is kísérletezni. Ezek fő összetevői az olívaolaj, a sör, az élesztő, a méz és a tojás. Száraz hajra a méz és a tojás kiváló, zsírosra a citrom és az élesztő vagy olaj elegye. Egy flakon sampon 600 forintról indul, míg a szódabikarbónás keveréket kihozhatjuk 20 forintból. Ugyanígy a hajbalzsam (700 forinttól felfelé) is körülbelül 20 forintból kijön egy alkalomra.

SPURTIPP: kedvenc hajpakolásunk

Hozzávalók:

  • 2 tojássárgája
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál méz

A tojásokat felverjük, majd belekanalazzuk a mézet és fokozatosan az olajat. Alaposan betapasztjuk vele a fejünket ügyelve arra, hogy a tövektől a végekig érje a keverék a hajkoronát. Egy óráig hagyjuk rajta. Ajánlatos körülbelül 100-150 forintért beszerezni egy nejlon zuhanysapkát, ezt ráhúzni a pakolásra, esetleg még törölközővel is becsavarni a fejünket, nehogy megfázzunk. Olyan ruha legyen rajtunk, amit nem sajnálunk összekoszolni, mert valószínűleg folyni fog a keverékünk. Utána bő vízzel öblítsük le.

Arckrémek

Készíthetünk arcpakolást két tojás sárgájából és egy kávéskanál olívaolajból. Hagyjuk rajta húsz-harminc percig az arcon, puha és feszes lesz utána a bőrünk.

Préseljünk át néhány epret egy finom lyukú teaszűrőben, amíg nagyjából 1 kávéskanálnyi pépet kapunk. Közben kavarjunk 2 kávéskanál vajat egészen habosra. A kettőt keverjük össze és már is kész a krém, kenjünk az arcunkra és 10 perc múlva bő meleg vízzel mossuk le, ettől igazán puha és finom lesz a bőrünk.
maszk_1.jpg

Ránctalanítás

Vegyünk ki a mélyhűtőből fagyasztott zöldborsót, villával morzsoljunk szét egy keveset és ezt a pépet tegyük az apró ráncokra. Hagyjuk rajta néhány percig, majd mossuk le, ez szinte teljesen eltünteti a ráncainkat.

Szem alatti párnák eltüntetése

Fagyasztott apróra vágott petrezselyemre van szükségünk. Ebből egy kiskanálnyit tegyünk a szemek alá, a hideg csökkenti a duzzanatot a petrezselyem hatóanyaga pedig kisimítja bőrünket.

Pattanások ellen

Vízhez szódabikarbónát kell keverni úgy, hogy teljesen feloldódjon, nehogy felsértse a bőrünket, amikor bedörzsöljük vele az arcot. Szárítja a pattanásokat és a mitesszereket. A szódabikarbóna háztartási kiszerelésének kilója 400 forint, így egy kanálnyi használatával alkalmanként megsaccolható, mennyivel gazdaságosabb, ha nem az 1000-4000 forint körüli pattanás elleni készítmények közül válogatunk a boltban. Ha gyulladt, feszülő pattanásos az arc, a kamilla is beválhat. Fél liter vízhez keverjünk öt-hat evőkanál kamillát, egy kis borsmentát és mentaolajat. Ezzel töröljük át reggel és este az arcot.

Dezodor

A kellemetlen szagok elkerülése érdekében szódabikarbónát kell pár csepp illóolajjal elkeverni, és azt felkenni a bőrre. A legjobb, ha az olajat (például citromolajat vagy levendulaolajat) egy tálkába öntjük, és fokozatosan keverjük hozzá a szódabikarbónát. Legkönnyebben egy erre rendszeresített ecsettel tudjuk majd a bőrre kenni. Érdemes "szárazra" keverni, hiszen ha nagyon olajos marad az elegy, foltot hagyhat a ruhán.