Töltsd fel te is az éléskamrád ingyen, a természetből

Végre itt a jó idő, irány a természet! A kirándulásban nemcsak az a jó, hogy ingyen van és mégis szuper programötlet családoknak és pároknak is, de még a gyógyszeres dobozunkat vagy akár a hasunkat is megtömhetjük, ha figyelmesek vagyunk útközben, ráadásul fizetnünk sem kell érte.

Mostanában ezekkel a növényekkel találkozhatsz:

Ibolya

A virág, a gyökér és a levél is hasznosítható - amellett, hogy szép és illatos is. Többek között izzasztó, vértisztító hatású, de a konyhában is segítségünkre van például a sütemények díszítésében.

ibolya_sm.jpg

Medvehagyma

Ne keverd össze a gyöngyvirággal! Kinézetre egyformák ám a medvehagyma fokhagymás illata árulkodó lehet, tényleg figyeljetek mert a gyöngyvirág halálos is lehet. De megéri a keresés, hiszen a medvehagyma segítségünkre van emésztési zavarok esetén, és a magas vérnyomás ellen is jó, de készülhet belőle leves vagy akár fűszervaj is.

Rozmaring

A csirkehúsnak nagyon jó párja a rozmaring, de ha még nincs kész az ebéd jó étvágygerjesztőnek is, illetve serkentőleg hat a központi idegrendszerre. Nem utolsó sorban pedig elriaszthatjuk vele a molyokat a szekrényünkből.

Cickafark

Javítja az emésztésünket, és segít a menstruációs görcsökön, készítsünk belőle gyógyteát!

Buglyos fátyolvirág (szappangyökér)

Megfelelő köptető, nyálkaoldó, de akár a szappan is lehet– gyökere vízzel összerázva nagy habot képez innen ered a név, régen a ruhák mosására használták.

Vérehulló fecskefű

Kenjünk a friss nedvét szemölcsre, tyúkszemre vagy ekcémára meglepődünk majd mekkora segítség a gyors elmulasztásban.

vfu.jpg

Kökény

Magas C- vitamin tartalma mellett jótékony hatással van emésztőrendszerünkre. A virágából hashajtó készülhet, míg a leveleiből szájvizet is főzhetünk.

Gomba

Nem szabad megfeledkeznünk a gombákról sem, mert belőlük már egész főételt is összedobhatunk. Azonban MINDIG vizsgáltassuk be a talált darabokat, mert sok súlyosan mérgező gombafajta is létezik.

Tavasszal ezekből válogathatunk:

  •   ízletes kucsmagomba
  •   Kétspórás csiperke
  •   Piros csészegomba
  •   Téli fülöke