Készíts otthon pofonegyszerűen szárított bazsalikomot

Van aki a szárított változatra esküszik, és van olyan is aki a friss bazsalikomot részesíti előnyben ha főzésről van szó. Azt azonban nem mindenki tudja, hogy nagyon egyszerűen, speciális eszközök és berendezések nélkül készíthetünk otthon szárított bazsalikomot a friss cserepes növényből mi magunk is. 

bazsalikom570.jpg

Nincs más dolgunk, mint egy egészséges, friss bazsalikom növényt kiválasztanunk, és a hibátlan, ép, kifejlett leveleit egy éles ollóval levágni. Figyeljünk oda, hogy mindig azon a napon szüreteljük le a leveleket, amelyik napon fel is használjuk őket, és elkezdjük a szárítást. Mossuk meg alaposan a levágott leveleket, és vágjuk le róluk a kis szár részeket. 

Akkor a legjobb szárított bazsalikomot készítenünk otthon, amikor amúgy is használjuk a sütőt, így energiát és pénzt spórolunk vele. Helyezzük egy sütőlapra, vagy bármilyen sütőben is használható tepsire a leveleket, és alacsonyabb hőmérsékleten 6 órán keresztül szárítsuk őket. Fontos, hogy nem sütnünk kell a leveleket, hanem szárítani, ezért a túl magas hőmérséklet nem mindig jó megoldás. Érdemes folyamatosan ellenőriznünk a leveleket, nem égtek-e meg. 

Akkor sikerült jól a szárítás, amikor az ujjainkkal össze tudjuk törni a leveleket könnyedén, azonban ha nem száradtak meg eléggé, akkor érdemes visszatenni őket a sütőbe még néhány órára. Ilyenkor viszont legyünk óvatosak, és folyamatosan ellenőrizzük őket, nehogy megégjenek. 

 

Ha kíváncsi vagy a többi részletre, kattints a Kiskertblogger oldalára.