Sosem gondoltad volna mi mindenre jó a tej

Itt az ideje, hogy ne csak élelmiszerként, konyhai alapanyagként vagy a macskák táplálékaként gondoljunk a tejre. Jó ha tudjuk, hogy a kertekben is érdemes bevetnünk ezt az egészséges italt. Íme 3 tipp, hogy mire is használhatjuk fel a tejet, hogy megőrizzük a növényeink egészségét.

tejkert570.jpg

1. A tej elpusztítja a kártevő rovarokat

Ha megfelelően alkalmazzuk, akkor a tej segít kordában tartani a levéltetveket, a tripszeket és a takácsatkaféléket is. A lényeg, hogy magas zsírtartalmú tejet használjunk, mert ez káros a kártevők egészségére, így a tejjel permetezett leveleket kevésbé veszik majd célba az apró rovarok.

2. A tej, mint műtrágya

A tejben lévő kalcium segít a növények szerkezetének megerősítésében, a benne lévő cukor, pedig az egészségesebb növény nevelésében lesz segítségünkre. Vagyis a tejben lévő tápanyagok nem csak az emberre és az állatokra vannak jótékony hatással, hanem a növényeinket is megvédhetjük vele. Készítsünk oldatot tejből és vízből 1:1 arányban, és ezt a permetet alkalmazzuk növényeinken. Azonban ne használjuk rendszeresen, mert a tejes túlöntözzéssel sokkal többet árthatunk, mint a vizessel.

3. A tej fertőtlenít

A közvetlen napsugárzásnak kitett területeken a tej antiszeptikus, vagyis fertőtlenítő szerként alkalmazható. Nagy hasznát vehetjük például a kerti metszőolló fertőtlenítésében is, elég csak belemártani a tejbe. Ennek a módszernek két előnye is van: egyrészről így nem kell káros fehérítőt használnunk, illetve a tej kevésbé korrodálja a szerszámokat.

Ha még több tippre vagy kíváncsi, kattints a Kiskertblogger oldalára!