Itt a tavasz: nemcsak a virágok, a gyomok is burjánzanak

Ezt a gyomirtó módszert már a rómaiak is alkalmazták

Itt a tavasz, és az első virágok már kibújtak a földből. A virágokat azonban hamarosan a gyomok is követik, így nem árt betárazni már most gyomirtókból, mutatjuk, miket érdemes bevetned a kertben.shutterstock_551787688.jpg

Fehér balzsamecet

A fehér balzsamecetet savtartalma kiváló természetes gyomirtóvá teszi. Arra viszont ügyelj, hogy virágok közelében ne használd, mert a gyommal együtt ezeket is kiirthatod. 

Kukoricaliszt

A kukoricalisztben olyan speciális fehérje van, ami megakadályozza a növények fejlődését. Ezáltal megelőzésre és gyomirtásra egyaránt alkalmas. 

Újságpapír

Sosem gondoltad volna, hogy a tegnapi újság nemcsak ablaktisztításra jó, hanem a kertben is jó hasznát veheted. A módszer lényege, hogy a gyomokra egy nagy kupac újságot teszel, amely így a növényt elzárja a fénytől, levegőtől és a tápanyagoktól, így az szép lassan elpusztul. Persze utána célszerű felszedni az újságpapírt.

Forró víz

A forró víz nemcsak az embert égetheti meg, a növényekre, így a gyomokra is veszélyes. Annyi teendőnk van, hogy a felforralt vizet egyenesen a gyomokra öntjük, ezzel tulajdonképpen el is végeztük a munkát. 

Talajtakaró

Ha a növényeinket talajtakaróval vesszük körbe, akkor nemcsak tápanyagot biztosíthatunk nekik és megakadályozzuk, hogy az eső elmossa a talajt alóluk, hanem a gyomok megjelenését is megelőzhetjük vele. 

Sütőpor 

Különösen a beton mellett, kerti út mellett feltörő gyomok ellen jöhet jól a sütőpor. Ennek a lényege, hogy a feltörő növényt teljesen elfedjük a sütőporral, amely így elhal és nem feszíti fel gyökereivel a betont. Megelőző jelleggel is használhatjuk a kerti kövek között.

A rómaiak is sóval szórták fel Karthágót azért, hogy ne nőhessen többé ott növény. Persze óvatosan kell bánni vele, mivel a sót egy növény sem bírja, így tényleg csak olyan helyen használjuk, ahol nem probléma, hogy a közelben kipusztulnak a növények.