Gyorsan aktiválnád az agyad? Ezeket érdemes enni vagy inni

Előfordulhat, hogy szellemileg megterhelő nap elé nézünk, ilyenkor érdemes lehet azokat a vitaminokat és egyéb tápanyagokat fogyasztani, amelyek ebben segítenek minket. Persze kapszulákkal is megoldhatjuk ezt, azonban ha jól válogatjuk össze az étrendünket, akkor a megfelelő ételek is elegendőek lehetnek ehhez.

B3-vitamin

A nyers tojásban olyan anyag található, amely a B3 vitamin felszívódását gátolja, így ezt mindenképp kerüljük. Ennek a vitaminnak van a legnagyobb szerepe az agyműködésben, ráadásul a szervezet nem tudja tárolni, így erre mindig érdemes odafigyelni. Elsősorban teljes kiőrlésű gabonákban, mogyoróban, húsokban található meg. 

C-vitamin

A C-vitamin a legnépszerűbb vitamintípus, szervezetünk működésében elengedhetetlen szerepet játszik. Nem is csoda, hogy az agyműködésre is jó hatással van. A paprikában, citrusfélékben, brokkoliban, spenótban, paradicsomban és kelbimbóban található belőle sok, arra viszont figyeljünk, hogy ezeket nyersen fogyasszuk vagy pároljuk, mert a C-vitamin 50 fokon lebomlik. shutterstock_180747464.jpg

Omega 3 zsírsavak

Az Omega 3 zsírsavaknak is számos jó hatása van szervezetünkre, így az agyunkra is. Ezek elsősorban mogyoróban (nem pörkölt), halakban és hidegen sajtolt olajokban találhatók meg.

Gingko biloba

A gingko bilobában lévő hatóanyagok javítják az oxigénellátást, ami az agyműködést is felpörgeti, ezáltal segít a kocentrációban. Mivel ez tulajdonképpen egy faféle levele, ezért elsősorban tea formájában fogyaszthatjuk.