6 alapvető rezsicsökkentő trükk: ezekkel takarékoskodhatsz az áramon

Az egyik legkézenfekvőbb trükk, ha a rezsifogyasztáson próbálunk meg spórolni, ezzel ugyanis akár tízezer forint is összejöhet havonta. led.jpg

Elsőként nézzük meg, hogyan csökkenthetjük az áramfogyasztásunkat:

  • Amikor kilépünk egy szobából, kapcsoljuk le magunk után a lámpát. Ez alól kivétel, ha olyan energiatakarékos fénycsövet használunk, amely sok energiát felemészt amíg bemelegszik és mi tudjuk, hogy néhány percen belül visszatérünk az adott szobába. Ilyenkor jobban járunk ha égve hagyjuk azt.
  • Cseréljük az izzókat LED-világításra. Ezek ugyan jelentősen drágábbak, azonban az energiafogyasztásuk a töredéke a hagyományos izzóknak, így hamar megtérül a befektetés. Egy hagyományos izzó energiafelhasználásából az egész lakást fényárba boríthatjuk. 
  • Ne nyitogassuk a hűtőt, ezzel ugyanis kiszökik a hideg és a gép motorjának folyamatosan működnie kell. Ha csak ritkán nyitjuk ki a hűtőajtót, akkor a motornak sokkal kevesebbet kell mennie. 
  • Az előbbi pont elsősorban a modern, energiatakarékos berendezésekre igaz, ezek ugyanis sokkal jobban zárnak, de áramfogyasztásuk is sokkal alacsonyabb.
  • A hűtő mellett a modern mosógépek és mosogatógépek is töredékét fogyasztják a régi berendezéseknek.
  • A szórakoztató elektronikán is spórolhatunk: a laptopok fogyasztása kevesebb mint harmada az asztali számítógépeknek, a kisebb teljesítményű hangszórókkal is sokat spórolhatunk. A modern LED-es TV-k fogyasztása 100-200 watt, míg a régi katódsugárcsöves készülékek ennek a tízszeresét is felemészthették.