Vagyonokba kerül a bankolás? Így faraghatsz sokat a költségeken

Az egyik legnépszerűbb pénzügyi termék a bankszámla, azonban a tranzakciós illeték bevezetése óta a bankok számos költséget számítanak fel a számlahasználatért. Néhány költségelemet megvizsgálva azonban kicselezhetjük a szolgáltatót és sok pénzt megspórolhatunk. 

Figyeljünk az SMS-re!

Aki a számlahasználatról SMS-értesítést kér, az akár sokba is kerülhet neki, ugyanis nemcsak havi díjat, hanem üzenetenkénti díjat is felszámolhat a bank. Ha csupán ez utóbbit kell fizetnünk, akkor sokat spórolhatunk, ha csak a nagyobb tranzakciók után kérünk értesítést (ezt sokszor akár a netbankban is beállíthatjuk). Ha viszont minden apró (akár ezer forint alatti) tranzakcióról is értesítést szeretnénk kérni, akkor érdemes olyan szolgáltatót választanunk, amely nem számít fel ezért semmilyen költséget.card.jpg

Válasszunk olcsóbb bankkártyát!

A bankkártyák általában jelentős összeget tesznek ki a számlaköltségekből. Jellemzően még a legolcsóbb kártya is 3 ezer forintba kerül, de akár 20 ezer forintot is fizethetünk évente egy presztízs értékű kártyáért. Ezek azonban a hétköznapok során ritkán hasznosak, ugyanis a legtöbben nem használják ki ezeknek a kártyáknak az előnyeit.

Olcsóbb lehet ugyanis az éves családi nyaralásra teljes értékű utasbiztosítást kötni, mint a kártyához tartozó utasbiztosításra bízni magunkat, (persze ha sok, kisebb külföldi utunk van, akkor a drágább kártyákkal is jól kijöhetünk). 

Átutalás helyett csoportos beszedés

Sokan átutalással vagy rendszeres átutalással intézik a rendszeres fizetendőiket. Ez viszont sokkal többe kerülhet, mintha csoportos beszedési megbízást adnánk, amellyel sok helyen ingyenes. Akinek sok ilyen, hónapról-hónapra előforduló fizetendője van, annak érdemes lehet olyan számlacsomagot választania, amelyben a csoportos beszedés (vagy a rendszeres átutalás) ingyenes.