Túlélési praktika: így gyújthatsz tábortüzet az esőben

Szinte már hagyomány, hogy Spurinámmal a tavaszi hétvégéket (a hosszú hétvégéket meg pláne) a természetben töltjük. Ilyenkor mindig kerül egy kis grillezni való is a hátizsákba, amit bátran nyársra is húzunk, miután tüzet raktunk egy kijelölt tűzrakóhelyen (tényleg csak ott rakjatok tüzet!!! – részletek alább)

Na, de nem egyszerű ebben az esős időben tüzet csiholni, hiszen alig akad ilyenkor száraz rőzse az erdőben. De nem lenne Spurman a nevem, ha nem akadna a tarsolyomban erre is egy-két tuti megoldás. Az alábbi videóból Ti is megtanulhatjátok a legjobb technikákat.

Ezt jobb, ha tudod, mielőtt tüzet raksz az erdőben!

Az erdőben kirándulók csak a kijelölt tűzrakóhelyeken (ezeket az erdőgazdálkodó köteles kialakítani és karbantartani) gyújthatnak tüzet az alábbi szabályok betartása mellett:

  • a tűz meggyújtása előtt a tűzrakóhely környékét meg kell tisztítani a levelektől, faágaktól annak érdekében, hogy a tűz ne terjedhessen át az erdőre;
  • a tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, de a még ki nem hűlt parazsat, hamu sem;
  • amint feltámad a szél, a tüzet el kell oltani: gondoskodni kell arról, hogy készenlétben legyen a tűz oltására alkalmas anyag, eszköz (pl. víz, homok, lapát);
  • az égetés befejezése után a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy tényleg elaludt, a hamura távozás előtt lehetőleg földet kell szórni.

FONTOS! Fokozott tűzveszély esetén az erdészeti hatóság és/vagy az erdőgazdálkodásért felelős miniszter TŰZGYÚJTÁSI TILALMATrendelhet el. Ilyenkor még a tűzrakóhelyeken is tilos tüzet gyújtani. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu weboldal, valamint az onnan is elérhető szakmai honlapok tájékoztatnak. A tűzgyújtási tilalom a közzétételtől a visszavonásig él!