Ilyen könnyedén nyerhetsz ki aranyat elhasznált mobiltelefonjaidból

Feláll a szőr a hátamon, amikor arra gondolok, az elnyűtt mobiltelefonokban lévő arany végül a kukában végzi. Ráadásul nem kis mennyiségről beszélünk.

A statisztikák azt mutatják, míg a bányászatban az arany átlagosan körülbelül 5 g/tonna arányban van jelen, addig az ENSZ egy 2012-es jelentése szerint egy tonnányi mobiltelefonból 300 gramm arany is kinyerhető.

Persze nem ebből fogtok meggazdagodni – különösen, hogy egy tonna mobilt összeszedni nem lenne kis mutatvány -, de néhány percnyi bíbelődést igazán megér a méregdrága nemesfém. Az alábbi videóban megmutatom nektek, mit és hol kell keresnetek.

Bár az elektronikai hulladékok nem egyformák, nem ugyanolyan technológiával gyártották őket, így nincs is egy univerzális módszer, amellyel a nemesfémek kinyerhetőek belőlük, mégis minden mobiltelefonban vannak olyan könnyedén felismerhető aranyból készült alkatrészek, amelyek hip-hop eltávolíthatók.

A telefonokból kinyert aranyat pedig elvihetjük egy ékszerészhez, aki beolvasztja számunkra. Ehhez persze érdemes összegyűjteni nagyobb mennyiséget, ezért érdemes elkérni rokonainktól, barátainktól, munkatársainktól is a megunt, lehasznált darabokat. Sőt, ha van rá lehetőségünk, gyűjtőkonténert is elhelyezhetünk valahol.