5+1 tipp: így használd fel a kávézaccot!


Szinte minden háztartásban van valaki, aki kávézik, így  talán még égetőbb a kérdés, hogy vajon miért dobjuk ki főzés után a zaccot ahelyett, hogy újrahasznosítanánk? Ugyanis a kávézacc nagyon sok mindenre jó, most mutatunk is egy párat!

coffeegrounds_2.jpg
1.    Komposztálás

Mivel a kávézacc nitrogénben gazdag, tökéletes komposztáláshoz. A termőfölddel összekeverve értékes táptalajt nyújt a növényeknek, és még a rovarokat is távol tartja.

2.    Mosogatás

A zsíros és nehezen tisztítható edényeket is könnyebb elmosni, ha a szivacsra kávézaccot teszünk. Amellett, hogy jó zsíroldó, a kávészemcsék ledörzsölik még a legmakacsabb szennyeződést is.

3.    Radírozás

Ugyancsak a szemcsés állagnak köszönhető, hogy bőrradírként is tökéletesen funkcionál. Ha belemasszírozzuk a bőrbe, nem csak selymesebb lesz, hanem feszesebb is, így akár a narancsbőrnek is búcsút inthetünk.

4.    Karcolások ellen

Hiszed vagy sem, még a karcolások ellen is jó a kávézacc! Egy kis meleg vízzel, és ecettel összekeverve be lehet dörzsölni a bútoron a karcolt felületet, és szebb lesz, mint újkorában.

5.    Frissen tartja a hűtőszekrényt és a mikrót

A szódabikarbónához hasonlóan a kávézacc is szagtalanító hatású. A hűtőszekrénybe vagy mikróba téve semlegesíti az ételszagot.

+1.  Távol tartja a kóbor állatokat

Ha nem szeretnéd, hogy a kóbor állatok az udvarra piszkítsanak, szórj le egy kis kávézaccot a földre. Nem csak a föld tápanyagtartalmának tesz jót, hanem a kóbor állatokat is távol tartja.