5 tipp: így tartósíthatod a petrezselymet

A friss petrezselymet legegyszerűbben a kertből szerezhetjük be, legalábbis akkor, ha előre gondolkoztunk és ültettünk belőle eleget. De mit tegyen akinek nem terem a kertben petrezselyem? Akár a kertből, akár a boltból szerezzük be lassan érdemes előre felkészülni a hidegebb hónapokra, ezért ma megmutatom, hogyan tárolhatjátok a petrezselymet, hogy mindig jusson „friss” fűszernövény a húslevesbe.

petrezselyem_spurman.jpgA petrezselyem ára most egyébként is az egekbe szökött, ezért nagy szerencséje van annak, aki már előre eltárolt belőle, itt vannak a legjobb módszerek:

Hűtőben

A boltban vásárolt, vagy már leszedett petrezselyem nagyon hamar összefonnyadhat. Sokan teszik vízbe a növényeket, vagy próbálkoznak a hűtővel. Arra azonban talán kevesen gondolnak, hogy a legjobb hatás a kettő kombinálásával érhető el. Vagyis tegyük a petrezselymet egy pohár vízbe és így helyezzük a hűtőszekrénybe. Így a fűszernövény akár két héten keresztül is friss maradhat.

Sóval szárítva

Ehhez a módszerhez lógassuk fel pár napra száradni a petrezselymet, ezután aprítsuk össze és tegyünk hozzá sót. Száz gramm levélhez nagyjából húsz gramm sóra lesz szükségünk. A keveréket töltsük kis üvegekbe és a tetejét is hintsük meg sóval.

Jégkocka formájában

Jégkockát többféle fűszernövényből is készíthetünk. A petrezselymen kívül fagyaszthatjuk a bazsalikomot, a koriandert vagy akár az oregánót is. Mindössze feldarabolt fűszernövényekre vízre és egy jégkockatartóra lesz hozzá szükségünk.

Olajban eltéve

Egy csokor petrezselyem megmosott leveleit leszedjük, megszárítjuk. A turmixgépbe tesszük és felöntjük 1-1,5 deciliter olajjal és egy gerezd felaprított fokhagymát is tegyünk hozzá. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy ez összeturmixoljuk és egy zárható üvegbe tesszük.

Mikróban 2 perc alatt

Sok fűszernövényt kiszáríthatunk gyorsan a mikró segítségével, pl. a bazsalikomot, zellerlevélét és a petrezselymet is. A megmosott, de már megszáradt petrezselymet tegyük a mikróba, úgy, hogy alá és fel is egy (nem újrahasznosított papírból készült) papírtörülközőt teszünk. A legnagyobb teljesítményen 2-3 percig „melegítsük”, vagy egészen addig, amíg nem elég szárazak. Morzsoljuk le a leveleket és tegyük légmentesen záródó dobozba.