Hűtsd le a lakást kánikulában: spúrtippek haladóknak

Harmadfokú hőségriadó van érvényben kedd éjfélig. A várható maximumok 33 és 37 Celsius fok között alakulnak. El tudom képzelni, hogy ti is szenvedtek a melegtől. Itt van egy-két spúrtipp, így hűthetitek le a lakást, ha már elviselhetetlen odabenn a forróság.

1. Szellőztetés

Bár jelentősen éjszaka sem csökken a hőmérséklet, azért valamicskével hűvösebb van, mint napközben. Használjátok ki ezeket az órákat, és éjjel alaposan szellőztessétek át a lakást. Nappal inkább tartsátok zárva az ablakokat.

2. Légkondicionáló

Bár sokan nagyon érzékenyen reagálnak a légkondicionáló berendezésekre, aki bírja, ezt is bevetheti a hőség ellen. Arról soha nem szabad megfeledkezni, hogy a belső hőmérséklet maximum 8 fokkal legyen alacsonyabb a kintinél, mert ha kimentek a szabadba, a hirtelen hőmérséklet-változás nagyon megterhelheti a szervezeteteket.

3. Árnyékolás

Szakértők szerint a természetes anyagokból készült hőszigetelés árnyékolással együtt 5-7 fokkal is csökkentheti a lakások belső hőmérsékletét. Árnyékolásra több mód is létezik, de a legjobb talán a zsalu és a redőny. Ezek hőátadó felülete ugyanis kültéren van, vagyis a lamellákon leadott hő nem jut a lakásba.

4. Mozogjon a levegő

Bár a ventilátor nem hűti le a levegőt, de a keringetés miatt javul komfortérzetetek. Házi praktikaként pedig kipróbálhatjátok milyen, ha egy megfagyott vizespalackot helyeztek a szerkezet elé - ez ugyanis valamelyest le is hűti a levegőt.

5. A hővisszaverő ablakfólia

Enyhén árnyékoló, hatékony megoldás. Négyzetméterenként körülbelül 6-10 ezer forintba kerül, de több évre szóló megoldás. Az okos fóliák nyáron kint tartják a meleget, télen nem engedik be a hideget.

6. Pára

Érdemes ilyenkor a lakásban kiteregetni a nedves ruhákat. A belőlük kiáramló pára elviselhetőbbé teszi a hőséget.

7. Az elektromos kütyük

A bedugott monitorok, számítógépek, és a készenléti állapotban lévő elektromos berendezések is fűtenek - kapcsoljátok, húzzátok ki őket.

8. A növények

A zöld növények hűvösen tartják a környezetüket, egyrészt mert a napsugárzást sokkal kevésbé alakítják hőenergiává, mint a mesterséges felületek, másrészt pedig mert folyamatosan párologtatnak, ami sok energiát von el a környezetéből. Ha valaki kertes házban lakik, sokat segíthet, ha a ház falára kúszónövényt, például borostyánt futtat fel. A lakásban pedig legyen minél több dísznövény.