El sem hinnéd, mi mindenre jó a citromfű

A citromfüvet otthon is termesztheted cserépben, és közben pedig számos jótékony hatása van. Ha nálad is beválik fejfájásra, gyomorpanaszok esetén vagy herpesz ellen, már egy kisebb vagyon marad a pénztárcádban.

A citromfüvet gyógynövényként és fűszerként is lehet használni. A gyógynövény lexikon szerint a citromfű (Melissa officinalis), az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó, kellemes, citromra emlékeztető illatú, fehér virágú, évelő növény. A Közel-Keletről származik, a mediterrán éghajlatot kedveli. Vadon csak szórványosan fordul elő, de kertekben sokfelé megtalálható. Népies neve: orvosi citromfű, citromszagú melissza, méhfű, mézfű, igaz nádrafű, macskaméz, mézelke. Nevelni cserépben is lehet, sok fény kell neki, és szerencsére szárazságtűrő. Az optimális hőmérséklet számára 20 fok.


citromfu.jpg

Fejfájásra

Borogatásként: egy maroknyi citromfüvet egy liter vízbe kell tenni, melegíteni, majd 15 perc áztatás után leszűrni. Kihűlés után a főzetbe mártsunk egy textilzsebkendőt vagy kicsi törülközőt, azt fektessük a homlokunkra ameddig kényelmes.

Rossz közérzet, nyugtalanság

Csinálj a citromfűből főzetet! Egy maroknyit főzz három percig 1 liter vízben, majd szűrd le és 2 részre elosztva egy nap alatt idd meg!

„Ragtapasz”

A levelet szorítsd rá rovarcsípésekre, horzsolásokra, vagy zúzódásokra, segíteni fog!

Herpeszre

Két maroknyit főzz három percig 1 liter vízben, majd szűrd le és használd felületi kezelésre, mosd le vele a kérdéses bőrfelületet.

Gyomorbaj

Diólevéllel keverve (egy-egyes arányban) 1 evőkanálnyit főzz egy percig három deci vízben. Tíz percig hagyd ázni, majd szűrd le és négy óránként igyál belőle egy-egy decit.