A boltok hazugságai: erre ne szórd a pénzt feleslegesen

Mindenki szeretne egészségesebben élni, ezért sokan igyekeznek kevesebb cukrot vagy kenyeret enni, helyette viszont több zöldséget és gyümölcsöt. Egy dologra azonban érdemes figyelni, hogy az élelmiszeripari cégek marketingstratégiája ezt kihasználja. Íme, a legnagyobb átverések, ezekre figyeljünk, ne szórjuk el a pénzt feleslegesen.
gyumolcs_spruman.jpg

1. Igazi gyümölccsel készült

Szívesebben vásárolunk olyan terméket, amin látjuk a feliratot: gyümölcs is van benne. Csak arról nem szabad megfeledkeznünk, hogy ez a gyümölcstartalom lehet olyan elenyésző, hogy ettől még nem lesz egészségesebb az adott termék. Akár az is előfordulhat, hogy a gyümölcs csak sűrítmény vagy aszalt, esetleg szárított formájában van a termékben. Így pedig alig járul hozzá a napi gyümölcs-bevitelhez.

2. Bio termék

Az ár-érték arányt tekintve nem éri meg bio zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, hiszen a hazai idénytermények minőségi szempontból vetekszenek a bioval. Persze aki megteheti, fogyassza őket nyugodt szívvel. A daganatos megbetegedések kezelésében kifejezetten fontos a teljesen vegyszermentes táplálkozás.

3. Natúr, reform termékek

Az ilyen natúr, vagy reform termékek csomagolásukat és árukat tekintve kísértetiesen emlékeztetnek a biora. Csakhogy ezeket nem a kötelezően vegyszermentes eljárással termesztik, tulajdonképpen nincs konkrét definíció arra, mi számít természetes összetevőnek, terméknek. Azaz ha csak az egészségünk miatt vennénk, nem biztos, hogy érdemes. Itt az is a csel része, hogy valaki bár biót venne, "csak" natúr terméket kap, ha nem figyel.

4. Barnacukor

Míg egy kiló kristálycukor 2-300 forint, addig a barna nádcukorért kifizetünk 800-1200 forintot is. A nádcukor ugyanúgy erőteljesen megdobja a vércukorszintünket, mint a kristálycukor, így egyáltalán nem diétás. Ugyanakkor az sem kis probléma, hogy sok esetben melasszal, vagy akár szintetikus anyagokkal színezett fehér, cukorrépából készült cukrot akarnak ránk sózni. Ennek ára a nád- és kristálycukor között található. A finomítatlan barnacukor előnye, hogy egyéb fontos összetevők vannak benne a cukron túl, ezért az egészségesség nevében sokan inkább ezzel édesítenek. Ha az olcsóság alapján választanánk, könnyen behúzhatnak azonban a csőbe. Csak drága lesz, kedvező tulajdonsága viszont aligha.

5. Egyes barna kenyerek

A színezett kristálycukorhoz hasonlóan ez is átverés, itt sokszor malátával érik el az egészségesnek ható barna színt.

6. Csökkentett tartalom

Gyakran olvassuk: csökkentett só-, zsír-, vagy cukortartalom. Azért, mert rá van írva, hogy csökkentett tartalom, attól még tartalmazhat sokat az adott anyagból. Lehet magas a zsírtartalma egyébként, ez csak annyit jelent, hogy ebben kevesebb van, mint a más márkájú ugyanilyen termékekben, vagy mint ebben a termékben korábban. Ugyanúgy vesszük ezt a feliratot, mintha alacsony cukortartalomról lenne szó, pedig a kettő nem ugyanaz.