Ha ezt az 5 pontot betartod, Te is rendbe teheted a pénzügyeidet!

Spurman életvezetési tanácsa kezdőknek:

Ahhoz, hogy ne költekezz felelőtlenül, fontos, hogy pontról-pontra megtervezd pénzügyeidet!

Ebben lesz segítségedre Spurman kiadástervezési kisokosa. Összeszedtem azt az öt lépést, amivel bármikor rendbe hozhatod a pénzügyeidet.

budget_570px.jpg

1. Számold össze a havi kiadásaidat!

Azt elég könnyű kiszámolni, hogy mennyit keresünk, hiszen minden hónapban (többé-kevésbé) azonos összeg érkezik a számlánkra. Azt viszont sokkal bonyolultabb kiszámolni, hogy mennyi kiadásunk van egy hónapban. A helyzetet bonyolítja, ha nem egy bankszámlát, vagy esetleg hitelkártyát használunk, mivel így több számlatörténetet kell párhuzamosan átvizsgálnunk.

Hitelkártya használata esetén az is előfordulhat, hogy hónapról hónapra többet költünk, mint a jövedelmünk, így folyamatosan adósságot halmozunk fel és könnyedén adósságspirálba kerülhetünk, ha nem figyelünk oda.

Tipikus hiba a havi kiadásaink összeszámolásakor, hogy az évi egyszeri kiadásokat nem osztjuk le hónapokra. Ha például a karácsonyra 60 ezer forintot költünk, azt le kell osztani az év tizenkét hónapjára (havi ötezer forint).

Arra is érdemes figyelni, hogy ne általánosan fogalmazzunk meg a kiadásaink célját, hanem konkrét dolgokra lebontva. Ne azt írjuk, hogy autóra költött pénz, hanem benzinpénz, téli gumi stb., mivel így tudjuk jól lekövetni azt, hogy hasznos, vagy haszontalan volt az adott kiadásunk.

2. Apró trükkök, amikkel sokat spórolhatunk

Rengeteg olyan apró trükk van, amivel sok pénzt spórolhatunk, ráadásul csak kicsit kell jobban odafigyelni a kiadásainkra. Ilyen apró trükk például az autónk kötelező biztosításának leváltása, vagy a telefon, internet és tv szolgáltató váltás is. Mivel az elmúlt időszakban több bank is átalakította a bankszámlacsomagjait, ezért érdemes megnézni, hogy találunk-e kedvezőbb számlavezetőt a mostaninál. A spórolós bankolásról ITT OLVASHATSZ!

3. Számold újra a kiadásokat!

Ha visszavettél a kiadásokból, akkor számold újra a büdzsét az új, csökkentett tételekkel. Ha így már jobban beleférsz a kiadásaidba, esetleg havonta valamennyit félre is tudsz tenni, akkor ugorj az ötös pontra, viszont, ha még így is meghaladják a kiadásaid a jövedelmedet, akkor bizony muszáj lesz lemondani néhány fájó dologról.

4. Fájó kiadási tételek

Ha még mindig túlköltekezel, akkor nincs mese, meg kell szüntetni, vagy csökkenteni néhány olyan kiadást, ami fájó pont lehet az életünkben. Cserébe viszont ezekkel a változtatásokkal tényleg sokat spórolhatunk. Olyan tételekre kell gondolni, hogy például két 200 forintos kávé helyett csak egyet iszunk egy nap. Ez ugyan nem tűnik nagy tételnek, de ha csak a munkanapokkal számolunk, akkor is évente nagyjából 250 kávét spórolhatunk meg, ami 50 ezer forint spórolást jelent.

Azon is sokat spórolhatunk, hogy a munkahelyi ebédet otthonról visszük, ráadásul ezzel egészségesebb ételhez jutunk, mintha a sarki gyrososnál vennénk meg az ebédünket (ehhez érdemes a szezonális alapanyagokat keresni a piacon, így ugyanis még olcsóbban kijön az ebéd). Ezen kívül persze olyan dolgokon is spórolhatunk, amik jelentős kényelemcsökkenéssel járnak, ugyanakkor ténylegesen sok pénzt takaríthatunk meg vele, ilyenek például:

  • Az autóról tömegközlekedésre (nyáron bringára) váltunk
  • Leszokunk a dohányzásról
  • Mozi helyett inkább kiveszünk a tékából egy filmet (vagy ingyen letöltjük :D egy torrent-oldalról)
  • Drága hétvégi programok helyett inkább kirándulni megyünk a családdal (ITT VAN néhány ingyenes program például a munka ünnepére)

Fontos persze, hogy felmérjük, mik a legfontosabbak az életünkben, miről tudunk lemondani és eszerint alakítsuk a kiadásainkat.

5. Tartsuk be a terveket!

Egy pénzügyi tervet kialakítani nem nehéz, viszont betartani azt már sokkal embert próbálóbb feladat. Ahhoz, hogy ezt megkönnyítsük, érdemes megtakarítási számlát nyitni, amire félretesszük azt a pénzt, amit nyaralásra, karácsonyra, vagy a gyerek tanulmányaira szánunk. De ezen a számlán érdemes a vésztartalékunkat is tartani.

Ezen kívül hosszú távú terveink megvalósításához is szükségünk van félretett pénzre. Erre alkalmas például a pénztártagság (pl: lakástakarék), a Tartós Befektetési Számla, vagy valamilyen nyugdíj-előtakarékossági forma. A lényeg az, hogy gondoljunk arra is, hogy mi lesz 5, 10, 20 év múlva, és próbáljunk kisebb-nagyobb összegeket rendszeresen félretenni. Hosszú távon akár havi 5-10 ezer forintból is milliók jöhetnek össze.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd Spurmant a Facebookon is!