Filléres tűzgyújtási praktikák kezdő túrázóknak

Mivel a természet ingyen van (egyelőre!), ezért mi Spurinával szinte minden tavaszi hétvégét a szabadban töltünk. A kirándulásokra gyakran eljönnek a barátok is, ilyenkor pedig szívesen rakunk tüzet, hogy együtt szalonnázhassunk velük.

Tüzet gyújtani viszont nem mindig egyszerű – a fa például sokszor nyirkos az erdőben -, ezért a hátizsákomban mindig van profi tűzgyújtó szett. Az alábbi videóban megnézhetitek, minek is kell benne lennie az apró dobozban:

Ezt jobb, ha tudod, mielőtt tüzet raksz az erdőben!

Az erdőben kirándulók csak a kijelölt tűzrakóhelyeken (ezeket az erdőgazdálkodó köteles kialakítani és karbantartani) gyújthatnak tüzet az alábbi szabályok betartása mellett:

  • a tűz meggyújtása előtt a tűzrakóhely környékét meg kell tisztítani a levelektől, faágaktól annak érdekében, hogy a tűz ne terjedhessen át az erdőre;
  • a tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, de a még ki nem hűlt parazsat, hamu sem;
  • amint feltámad a szél, a tüzet el kell oltani: gondoskodni kell arról, hogy készenlétben legyen a tűz oltására alkalmas anyag, eszköz (pl. víz, homok, lapát);
  • az égetés befejezése után a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy tényleg elaludt, a hamura távozás előtt lehetőleg földet kell szórni.

FONTOS! Fokozott tűzveszély esetén az erdészeti hatóság és/vagy az erdőgazdálkodásért felelős miniszter TŰZGYÚJTÁSI TILALMAT rendelhet el. Ilyenkor még a tűzrakóhelyeken is tilos tüzet gyújtani. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu weboldal, valamint az onnan is elérhető szakmai honlapok tájékoztatnak. A tűzgyújtási tilalom a közzétételtől a visszavonásig él!