9 tavaszi spórolós praktika: így tízezrek maradnak a zsebedben

Télen jobban ellustul az ember, így a spórolás is sokszor háttérbe szorul. Viszont ahogy nyúlnak a nappalok és rövidülnek az éjszakák, egyre jobban igényeljük a megújulást. Így van ez a különböző spórolós praktikáknál, takarékossági fogadalmaknál is; amelyeket áprilisba lépve már mindenképp érdemes előtérbe helyezni.

malac_persely_570px.jpg

Éppen ezért pontokba szedtem nektek, hogyan maradhat a zsebetekben minél több lóvé, legyen szó vásárlásról, utazásról, vagy éppen a szabadidő kellemes eltöltéséről.

Mire figyelj vásárlásnál?

  • 1. Tényleg szükségem van erre? Sokszor olyasmit is megveszel, amire semmi szükséged! Ahelyett, hogy hirtelen ötlettől vezérelve megvennél felesleges dolgokat, várj pár órát vagy inkább néhány napot, és ha még mindig úgy érzed, hogy mindenképp szükséged van rá, csak ez után vedd meg.
  • 2. Add el felesleges cuccaidat! Ha olyan dolgokkal van tele a ruhás vagy épp konyhaszekrényed, amikre nincs szükséged, add el őket az interneten! Valószínűleg nem eredeti áron mennek majd el a termékek, de jobb, mint a semmi.
  • 3. Sajátmárkás termékek! Sokakban ellenérzést kelt egy-egy áruházlánc sajátmárkás terméke, viszont ezek esetében valójában arról van szó, hogy a láncoknak nem kell extra reklámköltséggel számolniuk ezekre a termékekre, így olcsóbban kínálhatják őket.
  • 4. Leárazás és online rendelés! Nézd ki előre, mit szeretnél megvásárolni, aztán állj lesben és figyelj! Általában előbb-utóbb mindent leáraznak, és megveheted a kiválasztott terméket olcsóbban. Sőt, a neten általában még olcsóbban megtalálhatsz szinte bármit. Azt is érdemes átgondolnod, nem olcsóbb-e, ha a nagybevásárlást is online intézed: bejön-e a szállítási költség, a benzinköltséggel szemben.

Mire figyelj a közlekedésnél?

  • 5. Sétálj és biciklizz! A közlekedésen akkor spórolhatsz a legtöbbet, ha biciklizel vagy sétálsz. A sétálásnál semmi költséged nincs, ráadásul az egészséged megőrzése érdekében is naponta minimum tízezer lépést kell(ene) megtenned (~8 km). A biciklizés már költségesebb, hisz az induló beruházáson túl nyilván lesz szervizköltséged, és az alkatrészekre is költened kell utólag. Viszont későtavasztól nyárutóig biciklizhetsz, ez adott esetben minimum öt hónapnyi bérletköltség kiesését jelent, és az első évben megvásárolt bicikli jövő tavasszal is ott vár majd. Ha pedig nincsenek különleges elvárásaid, már két havi bérlet árából megvan a bringa.

Mire figyelj a szabadidődben?

  • 6. Kerüld a költséges programokat! Hiába csábítanak barátaid egy jó koncertre, vagy egy menő új étterembe, ha spórolni akarsz, ellen kell állnod a kísértésnek. Az egyes szórakozóhelyeken és vendéglátó egységekben minden az eredeti ár sokszorosába kerül. Olcsóbb, ha egyes esetekben vendégségbe, házibuliba hívod rokonaidat és barátaidat. Költséged ugyan így is lesz, de sok mutatós olcsó fogással várhatod őket, az italról meg akár gondoskodhatnak a meghívottak is. De itt a jó idő, úgyhogy lassan piknikezni is indulhattok.
  • 7. Vezetékes telefon. Figyeld meg és hasonlítsd össze vezetékes, illetve mobiltelefon számláidat, böngészd át a percdíj listát! Utána pedig végezz egy gyors kalkulációt! Elképzelhető, hogy teljesen feleslegesen fizetsz havidíjat, vagy számlát vezetékes telefonod után, hiszen olcsóbban megúsznád csak a mobillal. Vagy beszéld rá családtagjaidat, ha eddig velük beszéltél vezetékesen, hogy térjetek át az online telefonálásra. Interneten keresztül számos lehetőség közül választhatsz, például skype-olhattok.
  • 8. Mindegyik tévécsatornára szükséged van? Közeleg a jó idő, egyre több időt fogsz tölteni a szabadban. Elképzelhető, hogy így jóval kevesebb tévécsatornára lesz szükséged. Ebben az esetben érdemes felhívnod szolgáltatódat, mit tud ajánlani, hogyan lehet csomagot váltani és megszabadulni a felesleges adóktól, akár csak tavaszra és nyárra, már az sem elhanyagolható összeg. De a tévén más módszerekkel is spórolhatsz, például ha interneten keresztül nézed.
  • 9. Szabadulj meg a káros szenvedélyektől! Túl sok pénzbe kerül, és amúgy is túl nagy árat fizetsz érte, mert rögtön az egészséged is bánja, ha cigarettázol. Egy doboz cigi lassan ezer forint, ez napi eggyel számolva harminc egy hónapban, és körülbelül háromszázhatvanezer egy évben. Ugyanez a helyzet az alkohollal is, szórakozóhelyeken a röviditalok nagyjából ezer forinttól indulnak felfelé, és szerencse, ha ötszáz forint alatt kapsz egy korsó sört. Felszorozva, heti egy italozós estével számolva ez is óriási összeget eredményez.