Tavaszi nagytakarítás: fillérekből, vegyszermentesen

Ti mit csináltok a hosszú hétvégén, spurcikáim? Én nekiesek a lakásnak, mert itt az ideje a tavaszi nagytakarításnak. Persze nem méregdrága tisztítószereket használok, hiszen én csak a filléres, és nem utolsó sorban vegyszermentes megoldásokban bízok.

felmos_570px.jpg

Összeszedtem nektek azokat a tisztítószerként is használható hétköznapi anyagokat, melyekkel fillérekből kitakaríthatjátok az egész lakást:

Ecet

Fertőtlenít, szagtalanít és vízkőt old, így a takarítás bármelyik fázisánál használhatod. Ehhez elég egy kis löttyintés egy vödör forró vízbe. Én leggyakrabban felmosásnál használom, de jó vécépucoláshoz, vagy a mosdókagyló megtisztításához is. Sőt, használhatod a mosógép fertőtlenítésére, illetve mindenféle háztartási kütyü vízkőtlenítésére, de még ablakot is moshatsz vele. Szűk, levegőtlen helyeken arra azért vigyázz, hogy maró hatású gőze irritálhatja a torkodat, tüdődet, köhögésre ingerelhet – nagy koncentrációban veszély lehet! Annak érdekében, hogy minél kisebb legyen a maró hatás és az erős szag, érdemes az alacsonyabb, nyolc százalékos ecetet választani.

Citrom

A citromról is elmondható, hogy fertőtlenít és szagtalanít, és vízkő ellen is hatásos. Kiváló a fürdőszobában, ahol a fénytelen porcelánt, vagy éppen a csapokat teheted újra csillogóvá. Kend be őket a citrom levével, hagyd hatni, és húsz perc után mosd le a felületeket. Ugyanúgy alkalmazhatod nagyobb mennyiségű vízbe csavarva, vagy a makacs szennyeződésekkel szembe szállhatsz egy fél citrommal a kezedben. Használat után mindent érdemes jó alaposan leöblíteni bő vízzel, nehogy bármi ragacsos maradjon. Szagtalanító hatása sem utolsó, például ha a hűtődben nem túl kellemes elegyet kezd képezni a hagyma és az erjesztett sajt illata, csak beteszel egy fél citromot a frigóba, és az összegyűjti neked a szagokat. A citromot helyettesíthetjük citromsavval is.

Szódabikarbóna

Bár a szódabikarbóna is jó felmosáshoz (két evőkanál kell egy vödör forró vízbe), de én főként súrolószerként használom. Egy kevés víz hozzáadásával megfelelő halmazállapotot érhetsz el, amivel könnyen ledörzsölheted a koszt a kérdéses felületekről. De jó szőnyeg- illetve kárpittisztításra is. Tűzhelyedet is könnyen olyanná varázsolhatod, mintha új lenne: sűrű pasztát kell csak csinálnod vízből és szódabikarbónából, azt felkenni a sütő falára, majd tíz-húsz perc után le kell törölni. Ugyanígy az odaégett ételmaradékot is könnyebb eltávolítani a tepsiből, ha előbb forró szódabikarbónás vízbe áztatod.

Mosószóda

Senkit se tévesszen meg, nem csak mosásra alkalmas. Mosásnál egyébként a következő a tennivaló: színes és sötét ruháknál fele-fele arányban keverjük a mosóporhoz, fehér ruháknál pedig elég csak a mosószódát használni. A takarításnál pedig nagyjából ugyanúgy dolgozhatunk vele, mint a szódabikarbónával - remek például zsíroldásra is. Általános tisztítószert készíthetünk belőle oly módon, hogy egy liter vízhez egy evőkanál mosószódát keverünk. Mosogatásra is lehet használni: öt liter forró vízhez kell egy evőkanál szódát adni.

Teafaolaj

A teafaolaj ugyan kevésbé olcsó megoldás, mint a többi, de penész ellen verhetetlen, ezért érdemes megfontolni a használatát. A penész ellen egy kanálnyit kell egy pohár vízhez keverni, ezt spricnibe kell tölteni, és befújni a fertőzött területet. A természetes anyagok közül ennek van az egyik legerősebb fertőtlenítő hatása, így vécépucolásra is ideális. Alkalmazhatod más olyan területeken is, ahol fertőtlenítésre van szükség. Emiatt különösen ajánlott használata járványos időszakokban, ha fertőző beteg van a háznál, vagy csupán ha higiéniát szeretnénk magunk körül. Egyébként a teafaolaj kedvező egészségügyi hatással is rendelkezik: gombás fertőzések kezelésében, herpesz ellen, vagy pattanás eltüntetésére is kiváló. Bioboltban, drogériában és gyógyszertárakban is beszerezhető.